Parlamentul European a propus o rezoluție prin care se cere un embargo imediat asupra petrolului, gazelor, combustibilului nuclear și cărbunelui rusesc. Rezoluția a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare, spune liberalul Siegfried Mureşan.
Lovitură dură pentru Putin! Embargoul împotriva importurilor rusești tocmai a fost votat
Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a anunțat că rezoluția Parlamentului European prin care se cere un embargo imediat cu privire la petrolul, gazelor, combustibilului nuclear și cărbunelui rusesc a fost adoptată cu 513 voturi ”pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” și 9 abțineri.
”Sunt mândru că această rezoluţie, pe care am cosemnat-o, a fost adoptată cu un asemenea rezultat. Acest embargo este absolut necesar pentru a bloca finanţarea războiului din Ucraina”, mai spune Siegfried Mureşan.
Germania a cerut amânarea embargoului privind importul de cărbune rusesc
O sursă a Uniunii Europene a declarat pentru Reuters că liderii blocului comunitar vor aproba joi un embargo asupra cărbunelui rusesc, însă acesta va intra în vigoare de la jumătatea lunii august, în loc de jumătatea lunii mai, așa cum era preconizat. Amânarea a fost posibilă datorită presiunilor făcute de Germania.
Având în vedere că cea mai mare parte a achizițiilor se cărbune rusesc se face pe piața spot, acesta vor putea fi oprite imediat ce măsurile intră în vigoare.
În ceea ce privește contractele pe termen lung, Comisia Europeană propusese inițial o perioadă de trei luni, ceea ce ar fi însemnat că Rusia ar fi exportat cărbune pentru o perioadă de 90 de zile după ce pachetul de măsuri intra în vigoare.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis să majoreze la patru luni acest timp, după ce Germania a făcut mai multe presiuni în acest sens, țara fiind principalul importator din blocul comunitar de cărbune rusesc, spune o sursă apropiată subiectului, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului.
Comisia Europeană a estimat că interzicerea cărbunelui ar putea costa Rusia 4 miliarde de euro pe an.
Chiar dacă a fost amânată interzicerea importurilor de cărbune rusesc, planul Uniunii Europene este mult mai îndrăzneț față de cel al Marii Britanii care a declarat recent că va interzice aceste importuri până la finalul acestui an.
Ungaria a primit deja primul transport de combustibil nuclear
În cursul zilei de joi, ministrul ungar de Externe a precizat că acest transport a fost realizat pe calea aerului, relatează Reuters, care adaugă că războiul din Ucraina a făcut imposibilă livrarea transportului de combustibil nuclear pe cale ferată.
Peter Szijjarto a precizat că Ungaria nu se va alinia cu orice sancțiune a Uniunii Europene în ceea ce privește petrolul și gazul rusesc, subliniind că impunerea de sancţiuni activităţilor legate de energia nucleară este de asemenea o ”linie roşie” pentru Ungaria.
”Combustibilul (pentru centrala de la Paks) a venit întotdeauna din Rusia pe calea ferată via Ucraina, din nefericire (…) acest lucru nu mai este posibil, aşa încât a trebuit să găsim o modalitate alternativă de transport”, precizează ministrul ungar într-o postare video pe Facebook.