Lovitură puternică pentru Traian Băsescu!
Adio, privilegii primite pentru funcţia de preşedinte al României!
Marţi, 7 septembrie, a trecut de Parlamentul României legea care prevede că foștii președinți ai României care au colaborat cu Securitatea își pierd privilegiile.
Este vorba aici inclusiv despre indemnizaţia lunară şi locuinţa de protocol.
Reamintim că, la 20 septembrie 2019, judecătorii Curții de Apel București au stabilit că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizia nu este definitivă, astfel că fostul preşedinte a făcut recurs, iar procesul de rejudecare va începe pe 5 noiembrie, la Secția de contencios administrativ a Instanței Supreme.
Revenind la legea adoptată astăzi, aceasta a trecut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, cu cu 264 voturi “pentru”, 3 “împotrivă” şi 11 abţineri. Este vorba despre legea care prevede că foștii șefi ai statului român care au colaborat cu Securitatea pierd beneficiile pe viață, conferite prin legea 406/2001, potrivit Biziday.
Initiativa merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată. Există însă posibilitatea atacării acestei legi la Curtea Constituţională a României.
Ce drepturi îşi pierd foştii preşedinţi care au colaborat cu Securitatea?
Dacă se va menţine decizia din 2019, iar legea ce a trecut astăzi de Parlament ajunge în Monitorul Oficial, Traian Băsescu ar urma să piardă:
- folosirea gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar;
- indemnizaţia lunară, egală cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
- serviciile de pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP).
În baza legii 406/2001, își pierdea drepturile respective numai “persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum”.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea