Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns joi la un acord referitor la condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în ţările membre ale blocului comunitar.
Anunţul a fost făcut de eurodeputatul finlandez Petri Sarvamaa (Grupul PPE), unul dintre raportorii PE în acest dosar.
„Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE au ajuns la un acord istoric pentru UE”, a scris europarlamentarul pe Twitter.
„Am reuşit să obţinem condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept în ţările membre. Scopul nostru era un mecanism eficient, iar acum l-am îndeplinit”, a adăugat el.
Înţelegerea a fost anunţată şi de Comisia pentru Control Bugetar a PE pe contul său de Twitter: „Avem un acord!”.
Ungaria și Polonia au amenințat cu blocarea bugetului UE și fondului de relansare economică
Germania a propus un dispozitiv care să permită reducerea sau suspendarea acordării de fonduri, în cazul în care încălcările principiilor statului de stat de către un stat membru „ar afecta în mod suficient de direct” bugetul european, ceea ce constituie o premieră.
Această propunere a fost adoptată la finele lunii septembrie de statele membre, în pofida opoziţiei a nouă ţări, în frunte cu Ungaria. Atât Ungaria, cât și Polonia care se află deja în vizorul Bruxelles-ului pentru reforme acuzate că afectează independenţa justiţiei, au votat împotriva propunerii germane.
De asemenea, Ungaria şi Polonia au ameninţat chiar cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi a fondului european de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro dacă accesarea fondurilor europene va fi condiţionată de situaţia statului de drept, condiţionalitate pe care o consideră un instrument de şantaj.
Menționăm și faptul că ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, a făcut apel la Europa să se „trezească din ipocrizie şi să înceapă să discute despre problemele reale – antisemitismul, crimele şi atacurile teroriste din Europa occidentală”, într-un interviu publicat recent în Financial Times, preluat de MTI.
„Nu este corect” ca liderii europeni „să se ascundă după coridoarele Comisiei”, a spus ea.
Judit Varga a subliniat că statul de drept este protejat de tratatul UE şi că orice nou mecanism ar presupune un „amendament la acest tratat, ceea ce necesită consensul statelor membre”.
Ea a acuzat totodată cele patru state aşa-zis „frugale” – Danemarca, Austria, Suedia şi Olanda – că folosesc statul de drept ca pretext pentru că „nu au vrut niciodată să aloce fonduri”.