Lovitură dură pentru unul dintre cei mai bogați fermieri! A fost condamnat la 4 ani și 7 luni de închisoare. Decizia este definitivă

Curtea de Apel București a decis ca Ștefan Poienaru, unul dintre cei mai bogați fermieri din Bărăgan și fondatorul Agrofam Holding Feteşti, să fie condamnat la 4 ani și  7 luni de închisoare cu executare. Decizia a fost luată după 7 ani de cercetări.

Amintim că Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a deschis dosar penal, în 2015,  lui Ștefan Poienaru dar și fiicei sale pentru înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals în declarații și prezentare de documente nereale ce au avut ca efect obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Publicația independentonline.ro informează că procurorii DNA au stabilit că, prin infracțiunele comise, latifundiarul ialomițean a creat un prejudiciu de peste 3,8 milione de lei.

La acea vreme, DNA a trimis un comunicat de presă în care preciza că adminsitratorul Agrofam Holding Feteşti este acuzat de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Procurorii mai arată că Maria-Ecaterina Văleanu-Traicu, fiica lui Poienaru, asociat unic al S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor este cercetată pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul genera al Uniunii Europene sau din bugetele adminsitrate de acestea ori în numele ei și înșelăciune.

Procedura de achiziții a fost manipulată

Rechizitoriul mai arată că, în perioada 17 august 2009 – 3 septembrie 2010, fiica lui Șefan Poienaru a manipulat procedura de achiziții pruin simularea unei proceduri de licitație pentru achiziționarea de echipament. Licitația a avut loc în contextul unul proiect privind modernizarea unei exploatații agricole. Aceasta a primit sprijinul tatălui său. Îna ceastă modalitate s-au obținut fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene și bugetul național, în valoare de 3.838.000 lei.

Pe lângă acestă faptă, el a mai sprijinit-o să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorității contractante și în baza cărora aceasta din urma a obținut suma de bani.

“Cercetările desfăşurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanţat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziţionat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite”, se precizează în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Documente inexacte

Trei ani mai târziu, în aprilie 2013, procurorii precizează că inculaptul, în calitate de asociat unic și administrator, a determinat o persoană să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași documente inexacte. Prin această modalitate el dorea să obțină, pe nedrept, fonduri europene și din bugetul național, în valoare de 642.792,57 lei. Acești bani reprezentau plata unică pentru o suprafață de teren arabil pe care nu o deținea în mod legal.

“În aceeaşi perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, inculpatul Poienaru Ştefan, cu intenţie, a determinat aceeaşi persoană să se prezinte şi să declare, în mod nereal, în faţa reprezentanţilor legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea S.C. Agrofam Prod SRL deţine legal şi exploatează pe raza acelei localităţi o suprafaţă agricolă substanţial mai mare decât cea reală. Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverinţe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călăraşi”, au stabilit procurorii anticorpţie.

S-a pus sechestru pe avere

Având în vedere prejudiciul provocat, anchetatorii au decis să pună sechestru pe sumele de bani atât în lei cât și valută, prezente și viitoare, existente în conturile celor doi. Amintim că dosarul a fost trimis spre judecată la Tribunalul Călărași și s-a propus mențineea măsurilor preventive și asigurătorii.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a anunţat DNA.

Sursă foto: Dreamstime