Lovitură fără precedent pentru Telekom România! Nu va putea participa la licitația pentru rețelele 5G
În luna ianuarie a acestui an, ANCOM a aplicat a aplicat o amendă în valoare de 700.000 de lei companiei Telekom România. Amenda a venit pe fondul lipsei de semnal.
Cu toate că au trecut nouă luni de când Telekom România a primit amenda din partea ANCOM, nici acum operatorul de telefonie mobilă nu a rezolvat problemele legate de acoperirea în rețeaua sa. Surse din piața telecomunicațiilor au declarat pentru româniatv.net că în ciuda amenzilor primite pentru al doilea an consecutiv, Telekom România nu a ”căutat să-și îmbunătățească rețeaua”. În plus, un oficial al companiei a declarat că lipsa semnalului nu ar fi fost rezolvată deoarece eforturile ar fi fost concentrate în ultimele luni către fuziunea cu Orange.
„Sunt investiţii în curs peste tot. Eu ştiu cât s-au făcut din ele? N-aş putea să vă spun acum. Ultimele luni au fost foarte închise în comunicare datorită tranzacţiei. N-ai voie să faci multe declaraţii pe niciun subiect”, a declarat Borbèly Kàroly, Public Affairs Director al Telekom, pentru sursa anterior citată.
Telekom România dorește rețele 5G
Cu toate că nu și-a rezolvat problemele legate de acoperirea în rețeaua sa, Telekom România dorește rețele 5G, pe fondul anunțării lansării procedurii de selecție competitivă pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile. Mai precis, mini-licitație 5G.
Pentru licențele ce vor fi acordate în banda de 800 MHz, obligațiile vizează asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populația a 56 de localități, specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicații mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor.
Reprezentanţii Telekom au menţionat că, în cazul acestor licitații, prețul impus de statul român pentru licențiere este un element important, când o companie ia decizia participării.
“Mai avem și condițiile în care se poate face deployment pe tehnologia 5G și atunci, cu atât mai mult, ca operator, ne dorim ca de la momentul la care vor fi publicate condițiile de participare la licitație până la momentul în care vom participa efectiv, să beneficiem de un interval de timp rezonabil, astfel încât să avem business skills-uri corect pregătite și aprobate”, a precizat în mai, directorul juridic al Telekom România, Florina Tănase, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.