Vladimir Putin e șocat! Finlanda vrea să intre în NATO

Guvernul de la Helsinki demarează, miercuri, o dezbatere publică, ce ar putea duce la solicitarea aderării la NATO, potrivit agenție de presă AFP.

Deși timp de două decenii, opinia publică privind nevoia apartenenţei Finlandei la Alianța Atlanticului de Nord a rămas constant la 20-30%, războiul actual din Ucraina a schimbat brusc mentalitatea finlandezilor, iar acum peste 60% dintre cetățenii finlandezi susțin aderarea la NATO.

Un raport solicitat de Guvernul de la Helsinki, lansat miercuri, examinează mediul de securitate „schimbat fundamental” şi va fi supus examinării în Parlamentul Finlandei, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din această ţară.

De asemenea, săptămâna viitoare este programată o dezbatere publică, unde vor fi analizate diferite opţiuni de securitate națională, întrucât Finlanda și Rusia împart o graniţă de 1.340 de kilometri.

Alexander Stubb, fostul premier al Finlandei, susține că depunerea unei cereri de aderare a Finlandei la NATO este „o concluzie dinainte”.

Reamintim faptul că, recent, oficialii americani au declarat că apartenența la NATO a Finlandei și Suedei a fost „un subiect de conversație și sesiuni multiple” în timpul discuțiilor dintre miniștrii de Externe ai Alianței Atlanticului de Nord de săptămâna trecută.

Finlanda și Suedia intră în NATO? Ar fi o gafă strategică masivă pentru Putin

„Cum poate fi aceasta altceva decât o gafă strategică masivă pentru Putin?”, a spus un înalt oficial american.

Astfel că Finlanda este așteptată să aplice în iunie, urmată de Suedia. Sanna Marin, premierul finlandez, a declarat că este timpul ca Finlanda să-și reconsidere serios poziția față de NATO.

„Rusia nu este vecinul care am crezut că este. Cred că vom avea discuții foarte atente, dar nici nu ne luăm mai mult timp decât trebuie în acest proces, pentru că situația este, desigur, foarte gravă”, a spus ea în weekend, cerând ca decizia să fie luată „în mod temeinic, dar rapid”.

Suedia efectuează o revizuire a politicii de securitate care se va finaliza până la sfârșitul lunii viitoare, reflectând orarul finlandez.

„Nu exclud în niciun fel apartenența la NATO”, a spus Magdalena Andersson, premierul suedez, în urmă cu două săptămâni.

Statele lucrează împreună pentru a construi un consens intern, dar, subliniază oficialii, deciziile finale vor fi luate independent. NATO face planuri pentru a desfășura o forță militară permanentă la granițele membrilor pentru a preveni o nouă invazie rusă, pe măsură ce se adaptează la o „nouă realitate”.