Victor Ponta denunță încălcarea drepturilor minorității românești din Ucraina
Victor Ponta denunță încălcarea drepturilor minorității românești din Ucraina și atitudinea președintelui României, Klaus Iohannis, față de această problemă. Din punctul lui de vedere, atitudinea nepotrivită a lui Klaus Iohannis a transformat România într-o țară umilită de toată lumea, românii fiind considerați la nivel internațional „păcălicii Europei”.
„Credeți că acum copiii românilor din Bucovina o să aibă voie să învețe după un Abecedar în limba română? NU! Credeți că românii care au fost luați cu forța într-o noapte, prin decizia lui Stalin și Hitler, și trecuți de la România la URSS (acum Ucraina) meritau un ajutor concret din partea Președintelui României (ales, e adevărat, fără voturile lor, pentru că în Ucraina e interzis să ai și cetățenie română)? Dincolo însă de viața românilor din Ucraina – oare chiar ne place la toți să fim umiliți chiar de toată lumea?
Nu mai suntem doar “păcălicii” Europei – de care guvernanții din Austria sau Olanda “fac mișto” când vine vorba de Schengen. Acum s-au învățat și alții că pot să facă orice cu românii – pentru că Dl Iohannis își exprimă “preocuparea și nemulțumire”, după care pleacă la ski, sau la o Conferința internațională unde trebuie să citească de pe foaie un text insipid și incolor; după care se relaxează!”, scrie, vineri, Victor Ponta pe contul lui de Facebook.
România va continua să ajute Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie
Postarea sa a fost făcută la scurt timp după ce Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig.
Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei. În context, Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie.
Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Klaus Iohannis i-a solicitat lui Volodimir Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate.
De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană. La rândul său, președintele Ucrainei a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile.
În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, Volodimir Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România.