Lovitură finală pentru Putin din România! Ce se întâmplă cu Crimeea
Lovitură pentru Putin! Ce se întâmplă cu Crimeea? Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a făcut anunțul. Potrivit lui, Declarația comună a celui de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea va fi adoptată. Prin aceasta, statele participante se angajează să susțină Ucraina și să acorde sprijin acestui stat „în lupta legitimă de a elibera Crimeea, dar şi alte teritorii ocupate ilegal”.
Anunțul a fost făcut marți, de la Praga. Declarația este, de fapt, un angajament ferm la susținerea Ucrainei în contextul războiului ruso-ucrainean. Statele participante promit să acorde sprijin pentru atingerea obiectivului de eliberare a Crimeei și a altor teritorii ocupate în mod ilegal.
Declarația vine în sprijinul „asigurării securității globale”.
„Vrem să păstrăm cadrul care să asigure securitatea globală, unul care a exista de mulţi ani şi a fost în mod agresiv încălcat de către Rusia în prezent. Această reuniune arată adevărata noastră forţă şi determinare de a sta alături de Ucraina. România şi-a adus propria contribuţie la Platforma Internaţională Crimeea. Anul acesta, împreună cu Ucraina, am organizat la Bucureşti, prima Conferinţă de Securitate la Marea Neagră, atrăgând atenţia asupra riscului de securitate în zona Mării Negre.
România a fost alături de poporul ucrainean încă din prima zi a războiului început de Rusia. Suntem complet angajaţi să susţinem Ucraina, atâta timp cât este nevoie şi sprijin Ucraina în a deveni membră cu drepturi depline în UE şi NATO”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi, la Praga.
Totodată, Ciucă a adăugat că România va continua să îi ajute pe refugiații ucraineni, dar și să faciliteze transportul cerealelor din Ucraina pe teritoriul țării.
România își va menține sprijinul față de Ucraina
Cu această ocazie, președintele Senatului a amintit şi de întâlnirea între preşedintele Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski de la Bucureşti. În acel moment, cei doi șefi de stat au căzut de acord asupra ridicării nivelului cooperării româno-ucrainene la nivelul de Parteneriat Strategic.
„Vom continua să jucăm un rol important în oferirea asistenţei refugiaţilor ucraineni şi să facilităm tranzitarea cerealelor ucrainene. Până acum, peste jumătate din toate cerealele exportate de către Ucraina trec prin România către alţi consumatori la nivel global.
Suntem foarte îngrijoraţi de atacurile repetate asupra porturilor ucrainene aflate în imediata apropiere al graniţei cu România care au scopul de a bloca exportul cerealelor ucrainene. Dragi prieteni, ţara mea salută întărirea prezenţei NATO pe Flancul Estic, în urma summit-urilor de la Madrid şi Vilnius, cât şi atenţia şi sprijinul oferite zone Mării Negre şi în special Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei”, a spus Ciucă.
El a accentuat și importanța consolidării relațiilor bilaterale.
„Trebuie să continuăm să consolidăm apărarea şi rezilienţa. Cooperarea României cu Ucraina se rezumă doar la cadrul multilateral. De asemenea, vrem să consolidăm relaţiile bilaterale. Pentru acest obiectiv, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Volodimir Zelenski au stabilit, la Bucureşti, începerea procesului de a avansa relaţiile bilaterale la nivelul unui Parteneriat Strategic”, a mai explicat Ciucă.
Nicolae Ciucă transmite deci un mesaj ferm și clar: România sprijină Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.
„Astăzi (marţi – n.r.) vom adopta o Declaraţie comună a celui de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea, o declaraţie fermă de susţinere a Ucrainei. Mesajul nostru pentru Ucraina şi ucraineni este clar: vom continua să vă acordăm sprijin în lupta legitimă de a elibera Crimeea şi altor teritorii ocupate ilegal”, a conchis Nicolae Ciucă.