Informațiile transmise recent un de deputat ucrainean arată că SUA au transferat Kievului peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger și 6.500 de sisteme Javelin.
Ucraina a primit mii de sisteme antiaeriene din partea SUA. Lista include elicoptere Mi-17, sisteme Harpoon și drone
Așadar, deputatul ucrainean Kira Rudik a explicat recent că SUA au transferat Kievului peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger și 6.500 de sisteme Javelin.
De asemenea, deputatul ucrainean a subliniat că lista include și elicoptere Mi-17, sisteme Harpoon și drone, conform informațiilor transmise de Sky News.
Trebuie menționat că anunțul vine după ce Casa Albă a spus săptămâna aceasta că va oferi un ajutor militar suplimentar de un miliard de dolari, pentru a susține Ucraina în războiul pe care îl poartă cu Rusia.
„L-am informat pe președintele Zelenski că SUA oferă încă 1 miliard de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv artilerie suplimentară și arme de apărare de coastă, precum și muniție pentru artilerie și sisteme avansate de rachete de care ucrainenii au nevoie pentru a-și susține operațiunile defensive din Donbas”, a declarat președintele Joe Biden.
SUA și aliații săi se pregătesc pentru un conflict prelungit
De asemenea, SUA și aliații săi se pregătesc pentru un conflict prelungit în Ucraina, deoarece administrația de la Washington, printr-o creștere a ajutorului militar pentru Kiev, încearcă să prevină o victorie a Rusiei.
Simultan, autoritățile americane încearcă și să atenueze impactul situației actuale asupra economie globală și securitate alimentară, potrivit informațiilor transmise de The Washington Post.
„Decizia de a furniza Ucrainei arme din ce în ce mai avansate (…) capabile să distrugă instalații militare importante și să lovească adânc în Rusia reflectă disponibilitatea capitalelor occidentale de a risca o escaladare neintenționată a Federației Ruse. Acest sprijin pare că a înveselit guvernul prezidențial Volodimir Zelenski”, a transmis sursa menționată.
Chiar și așa, experții sunt de părere că Ucraina și susținătorii săi „pot spera la ceva mai mult decât un impas cu o armată rusă mult mai mare și mai bine înarmată”.
Fostul reprezentant permanent al SUA la NATO, Ivo Daalder, a explicat anterior pentru sursa menționat că impasul de pe câmpul de luptă prezintă o alegere dificilă pentru SUA.
Specialistul a explicat că autoritățile americane au două opțiune, fie să continue să ajute Ucraina să mențină un status quo potențial sângeros, plină de consecințe globale devastatoare sau să retragă sprijinul și să lase Moscova să prevaleze.