Duminică, 13 martie, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a spus că există posibilitatea ca Rusia să nu-și poată achita toate datoriile externe, după impunerea sancțiunile occidentale. Totodată, aceasta a explicat că omenirea nu se va confrunta cu o criză financiară globală.
Economia Rusiei, distrusă de sancțiunile occidentale
Kristalina Georgieva a spus la emisiunea TV „Face the Nation” de la CBS că sancţiunile economice impuse de Statele Unite ale Americii și de Uniunea Europeană au deja un impact sever asupra economiei ruse. Aceasta susține că sancțiunile occidentale vor declanșa o recesiune profundă în Rusia în 2022.
De altfel, sancțiunile economice limitează capacitatea Federației Ruse de a accesa resurse financiare şi de a-şi achita datoriile externe, ceea ce înseamnă că există posibilitatea să nu-și poată achita plata.
Ea a adăugat că războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale impuse Rusiei vor avea efecte negative asupra țărilor europene ce depind de aprovizionarea cu energie electrică din Rusia. Conform spuselor sale, războiul din Europa de Est a avut deja, drept rezultat, un val de refugiaţi ucraineni asemănător cu cel din al Doilea Război Mondial.
Suntem amenințați de o criză economică globală? FMI: Deocamdată, nu
Întrebată dacă un default ar putea declanşa o criză financiară globală, aceasta a răspuns „deocamdată, nu.” Kristalina Georgieva a spus că expunerea totală a băncilor faţă de Rusia se ridică la la circa 120 de miliarde de dolari, o sumă care „nu era relevantă în mod sistematic.”
Spre final, aceasta a adăugat că, săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va revizui previziunea anterioară pentru o creştere a economiei globale cu 4,4% în 2022, dar a spus că traiectoria generală a rămas pozitivă. În prezent, creşterea economică continuă în state precum SUA, care s-au recuperat rapid după pandemia de coronavirus.
Conform spuselor sale, războiul din Ucraina ar avea un impac negativ asupra preţurilor mărfurilor şi asupra inflaţiei, ceea ce poate duce la foamete şi insecuritate alimentară în Africa.
Ministrul de Finanțe din Rusia: Avem fondurile necesare pentru a ne îndeplini obligaţiile
Referitor la datoria externă a Rusiei, reamintim că luni, ministerul rus de Finanţe a transmis că a aprobat o procedură temporară pentru achitarea datoriei respective în valută. Federația Rusă trebuie să achite, miercuri, 117 milioane de dolari pentru două obligaţiunile externe.
În prezent, Rusia are suficienți bani pentru a-şi achita datoria externe, însă a spus că plata va fi făcute în ruble, dacă sancţiunile occidentale împiedică Guvernul de la Moscova să-şi onoreze datoriile în moneda în care au fost emise.
„Afirmaţiile că Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoriile externe sunt neadevărate. Avem fondurile necesare pentru a ne îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria”, a declarat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, potrivit Ruters.
„Îngheţarea conturilor în valută ale Guvernului şi Băncii Centrale a Rusiei poate fi văzută ca o dorinţă din partea unor state occidentale de a organiza o intrare artificială în incapacitate de plată”, a completat Anton Siluanov.