Lovitura finală pentru Tudorel TOADER: Dragnea a URLAT în ședință!

Tensiunea la vârful PSD a atins miercuri noi cote. Într-o şedinţă cu mai mulţi lideri ai partidului, Liviu Dragnea a răbufnit la adresa secretarului general Marian Neacşu, dar şi a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a declarat, marți, la Parlament, că momentan nu consideră „oportună” emiterea unei Ordonanțe de Urgență (OUG) privind amnistia și grațierea pentru că subiectul nu a fost discutat în partid. Neacşu a susţinut varianta adoptării în Parlament a unei eventuale amnistii.

Potrivit unor surse din partid, miercuri, Dragnea a urlat în şedinţa cu mai mulţi lideri ai PSD, susţinând că nu mai are încredere că grupurile parlamentare mai au puterea să treacă prin Parlament o asemenea decizie. La modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, cu tot cu voturile minorităţilor, a existat o majoritate la limită, cu doar cinci voturi. Acum, după conflictul Dragnea-Firea, este puţin probabil ca PSD să fie capabil să treacă prin Parlament o lege de amnistie şi graţiere, conform stiripesurse.ro.

Marian Neacşu a susţinut în şedinţa internă că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă nu este oportună, că un asemenea gest ar fi o greşeală strategică pentru PSD. Argumentele secretarului general nu au reuşit decât să-l enerveze pe Dragnea, care a ameninţat cu demiterea ministrului Justiţiei dacă acesta refuză să semneze o asemenea OUG. „Tudorel Toader o să facă ce zic eu, că de aia l-am pus acolo. Eu sunt şeful”, a afirmat Dragnea, potrivit surselor participante la discuţii, citate de stiripesurse.ro.

Problema este că Tudorel Toader, unul dintre cei mai apreciaţi miniştri din Guvernul Dăncilă, se opune unei asemenea OUG. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că în Anul Centenarului „legiuitorul ar putea fi generos” în ceea ce priveşte amnistierea anumitor fapte.

„În istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie, referitoare eventual şi la graţiere. De fiecare dată legiuitorul (…) a prevăzut condiţiile amnistiei/graţierii, dar a prevăzut şi excepţiile, că nu poţi să amnistiezi, graţiezi fapte grave, contra persoanei, faptele de violenţă domestică, sunt valori care trebuie protejate în orice contest socio-economic şi nu s-au bucurat de clemenţa legiuitorului. Acum, sigur, că suntem în Anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, a spus Toader într-o emisiune la Antena 3.

El a afirmat că în Parlament există un proiect de lege privind amnistia şi graţierea, însă la Ministerul Justiţiei nu există un astfel de proiect de act normativ.

„Există în Parlament de anul trecut un proiect de lege privind amnistia şi graţierea. Este vorba de o voinţă politică, este vorba de o decizie juridică, este vorba de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competenţă constituţională să o promoveze. Eu nu mă substitui şi nu pot să mă substitui legiuitorului. Vom vedea dacă aceasta este calea de urmat. La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, în dezbatere, în elaborare, în avizare un proiect de act normativ referitor la amnistie şi graţiere”, a precizat Toader. AGERPRES