Lovitură decisivă pentru Ungaria: Comisia Europeană a hotărât să dea în judecată guvernul de la Budapesta pentru încălcarea legislației europene. Această acțiune marchează un moment critic în relația dintre Ungaria și instituțiile UE, cu posibile consecințe majore asupra fondurilor europene.
Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria din cauza legii privind apărarea suveranității
Comisia Europeană a decis să acționeze împotriva Ungariei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, argumentând că Legea privind apărarea suveranității, adoptată de guvernul maghiar, contravine mai multor reglementări europene.
Într-un comunicat oficial, Comisia a explicat că, în urma unor multiple discuții cu autoritățile de la Budapesta, s-a ajuns la concluzia că apelul la instanță este necesar, deoarece Ungaria a continuat să susțină că această lege respectă normele europene, în ciuda obiecțiilor ridicate.
„Comisia menține majoritatea nemulțumirilor identificate, care nu au fost încă abordate. Aceste plângeri privesc mai multe drepturi fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE: dreptul la respectarea vieții private și de familie, libertatea de exprimare și de informare, libertatea de asociere, dreptul la secretul profesional, precum și prezumția de nevinovăție, care implică dreptul de a nu se autoincrimina”, arată Comisia Europeană.
Comisia Europeană susține, de asemenea, că legea din Ungaria încalcă mai multe drepturi fundamentale legate de piața unică, precum și legislația europeană referitoare la comerțul electronic și protecția datelor.
Conform Comisiei, această lege conferă Biroului puteri excesive, ceea ce poate duce la intimidarea sau stigmatizarea organizațiilor supuse investigațiilor.
Adoptată în decembrie 2023 de Parlamentul ungar, legea privind apărarea suveranității permite Biroului pentru Protecția Suveranității să investigheze „orice activitate finanțată din surse externe care ar putea influența rezultatele electorale, voința alegătorilor sau care susține astfel de activități.”
În iunie 2024, Biroul pentru Protecția Suveranității a informat că a început o investigație asupra Transparency International, acuzând-o de „influențarea deciziilor electoratului”. În replică, organizația a susținut că această lege oferă autorităților posibilitatea de a investiga vocile critice, având scopul „de a intimida cetățenii și organizațiile civile care critică guvernul, în timp ce este deghizată ca presupusă protejare a suveranității naționale”.
„Acest lucru este împotriva Constituției Ungariei, precum și a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene”, a mai transmis Transparency Internațional.
Statele Unite și-au exprimat preocuparea cu privire la măsurile „draconice” luate de Ungaria în temeiul legii suveranității
„Încercarea guvernului ungar de a hărțui, intimida și pedepsi organizațiile independente contravine principiilor guvernării democratice înrădăcinate în statul de drept”, au transmis atunci autoritățile din SUA.
Biroul pentru Protecția Suveranității a fost creat în februarie 2024 și are obligația de a publica un „raport anual de suveranitate”.
Conducătorul agenției este desemnat de președintele Ungariei, la recomandarea prim-ministrului.
Legea, propusă de partidul de guvernământ Fidesz, prevede sancțiuni pentru partidele și politicienii care primesc finanțare externă în timpul campaniei electorale, pedepsele putând ajunge până la trei ani de închisoare.