Atât Ungaria cât și Slovacia au încetat să mai primească petrol de la Lukoil. Cele două țări s-au trezit în această situație dificilă după ce Ucraina a restricționat tranzitul de resurse de la compania energetică rusă prin teritoriul său.
Ungaria cât și Slovacia au încetat să mai primească petrol de la Lukoil
Potrivit Reuters, aceasta situație arată cât de nesigure sunt livrările de petrol rusesc către Europa prin conducta de construcție sovietică Druzhba.
Este ultima rută majoră funcțională de aprovizionare cu petrol rusesc a continentului.
În ciuda opririi livrărilor Lukoil, Slovacia și Ungaria au transmis că primesc în continuare petrol de la alte companii rusești, potrivit sursei menționate.
Compania Lukoil a refuzat să comenteze.
Livrările de la Lukoil s-au oprit
Transpetrol a oferit mai multe informații. Transportatorul de petrol slovac a precizat joi, 18 iulie, că livrările de la Lukoil s-au oprit. Totuși, livrările de la alți exportatori ruși ajungeau în Slovacia prin Ucraina.
Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz nu a fost disponibilă pentru comentarii, notează Reuters.
Ministerul Economiei din Slovacia a transmis joi că livrările de petrol de la Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, au încetat să mai ajungă în Slovacia prin Ucraina. S-a ajuns în această situație după includerea companiei pe o listă de sancțiuni ucrainene.
„Conform datelor de la Transpetrol, livrările de petrol rusesc către Slovacia nu au fost oprite. Problema este, potrivit (rafinăriei slovace) Slovnaft, livrările unui furnizor concret, Lukoil”, a declarat ministerul.
Slovnaft a asigurat livrările de la un alt furnizor
Acesta a afirmat că Slovnaft a asigurat livrările de la un alt furnizor. Totodată, ministerul discută problema cu partenerii ucraineni.
Rusia continuă să furnizeze gaze naturale Europei prin Ucraina, în ciuda războiului din Ucraina.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat marți că livrările de gaze din Rusia către Ungaria curg fără obstacole prin conducta TurkStream de la Marea Neagră.
El a spus și că țițeiul nu mai este transferat de Lukoil prin Ucraina.
„Din cauza unei noi situații juridice în Ucraina, Lukoil nu mai livrează în Ungaria, iar acum lucrăm la o soluție care ar permite reluarea tranzitului de petrol, deoarece petrolul rusesc este foarte important pentru securitatea noastră energetică”, a declarat Szijjarto.
Potrivit sursei menționate, aproximativ 1.1 milion de tone pe lună, sau aproximativ 250 000 de barili pe zi, de petrol rusesc au fost exportate prin ramura sudică a conductei Druzhba. Din acestea, aproximativ 900 000 de tone sunt împărțite aproape în mod egal între Slovacia și Ungaria.
Ramura sudică a conductei Druzhba trece prin Ucraina către Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.
A fost principala sursă de aprovizionare a rafinăriilor acestora timp de mai mulți ani. Rosneft, Lukoil și Tatneft au fost principalii exportatori ruși pe această rută.