Performanţa care propulsează Unirea Urziceni în elita fotbalului european demonstrează că fotbalul poate fi un business. Valoarea echipei a crescut rapid cu 250%. Cele şapte companii în care este asociat Dumitru Bucşaru, patronul noii campioane a României la fotbal, au avut, în 2007, o cifră de afaceri cumulată de 9,5 milioane de euro. Doar două dintre ele au înregistrat profit, în total 120.000 de euro, cinci încheind anul cu o pierdere netă totală de 565.000 de euro (18
Performanţa care propulsează Unirea Urziceni în elita fotbalului european demonstrează că fotbalul poate fi un business. Valoarea echipei a crescut rapid cu 250%.
Cele şapte companii în care este asociat Dumitru Bucşaru, patronul noii campioane a României la fotbal, au avut, în 2007, o cifră de afaceri cumulată de 9,5 milioane de euro. Doar două dintre ele au înregistrat profit, în total 120.000 de euro, cinci încheind anul cu o pierdere netă totală de 565.000 de euro (185.000 de euro din această sumă provenind de la Clubul Sportiv Unirea Urziceni SA). Pe lângă aceste rezultate financiare nu tocmai strălucite, zvonuri din piaţă spun că Bucşaru i-ar datora lui Gigi Becali 10 milioane de euro (12 milioane, conform altor surse). Performanţa neaşteptată a echipei sale a risipit însă mare parte din grijile legate de bani ale finanţatorului clubului din Urziceni. Câştigarea Ligii I propulsează automat Unirea în grupele Ligii Campionilor, iar simpla prezenţă în clubul celor mai bogate formaţii europene îi va vira în conturi circa zece milioane de euro, fără a lua în calcul eventualele puncte obţinute sau vânzările de bilete. Drepturile de televizare din campionatul intern, alegerea unui nou sponsor şi, nu în ultimul rând, creşterea cu cel puţin 250% a valorii lotului vor aduce alte multe milioane de euro în conturile lui Bucşaru.
În conturile lui Dumitru Bucşaru, patronul echipei Unirea Urziceni, ar putea intra, cel puţin teoretic, 25-30 de milioane de euro ca urmare a performanţei istorice a echipei sale.
Începând din acest an, UEFA le oferă, din start, echipelor calificate în grupele Champions League un premiu şi o primă de participare totalizând 7,1 milioane de euro. La sfârşitul competiţiei, formaţiile primesc şi drepturi de televizare (o sumă deloc neglijabilă, stabilită în funcţie de valoarea comercială a pieţei TV din ţara de origine, dar şi a numărului de meciuri jucate). În sezonul 2007/2008, Steaua a mai adăugat, astfel, 2,14 milioane de euro la suma obţinută de pe urma participării în Champions League.
Cu alte cuvinte, circa zece milioane de euro vor ajunge în conturile Unirii Urziceni, echipa câştigătoare a ediţiei 2008/2009 a campionatului intern de fotbal (şi, drept urmare, calificată direct în grupele Ligii Campionilor) doar pentru simpla prezenţă în competiţie. Fiecare potenţial egal i-ar mai putea aduce 400.000 de euro, iar fiecare victorie, 800.000 de euro. În plus, în funcţie de locul unde va disputa meciurile de „acasă“ (după cum se ştie, stadionul din Urziceni nu este omologat pentru Champions League) şi de contractul cu stadionul-gazdă, dar şi de numele adversarilor, ar putea fi obţinute încasări de ordinul sutelor de mii de euro din vânzările de bilete.
Un lot de 3,5 ori mai valoros
Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un profit potenţial de minimum zece milioane de euro (sau, raportat la investiţia iniţială, de circa 250%). Spre comparaţie, lotul Rapidului a costat cam zece milioane de euro şi este evaluat la 23 de milioane de euro (rata potenţială a profitului fiind de 130%), în cel al lui FC Timişoara s-au investit 13 milioane de euro şi este evaluat la 28 de milioane (profit probabil – 115%), iar cel al Stelei – investiţie de 20 de milioane, valoare de piaţă de 32 de milioane de euro (rată potenţială a câştigului – numai 60%). Iar în calculele de mai sus nu au fost incluse salariile plătite până acum jucătorilor. Dacă patronii bucureşteni achită lejer lefuri de ordinul sutelor de mii de euro pe an, la Urziceni, salariile se cifrează între 50.000 şi 80.000 de euro pe sezon. Mai mult, în iarnă, doi jucători care câştigau circa 200.000 de euro pe an au fost transferaţi la alte echipe, patronul Unirii dovedind, încă o dată, un spirit antreprenorial remarcabil.
Milioane din contracte de sponsorizare
„Unirea a greşit cel mai puţin în acest campionat. Competitorii au făcut erori majore, în primul rând schimbând antrenorii în plină competiţie, şi au avut o politică de resurse umane dezastruoasă“, crede impresarul Marcel Popescu. Şi preşedintele FRF, Mircea Sandu, a lăudat modul de acţiune al patronului din Urziceni. „A stat în umbră, le-a dat o lecţie celor care au vrut să iasă în faţă tot timpul“, a spus el. Sandu a elogiat şi comportamentul antrenorului Dan Petrescu. „A impus un anumit stil de lucru şi iată că a ajuns campion cu o echipă mică, care a avut însă susţinere din partea conducerii administrative. Şi dacă celelalte cluburi nu înţeleg că aşa se face performanţă, atunci nu vor face performanţă“, a explicat preşedintele federaţiei.
Drept dovadă că nu-şi vor schimba strategia, atât Dan Petrescu, cât şi preşedintele Unirii, Mihai Stoica, au anunţat că vor urma câteva zile de muncă pentru trasarea tacticii pentru sezonul următor. „Greul pentru noi de-abia acum începe, pentru că trebuie să stabilim transferurile şi modul de pregătire“, a precizat Petrescu. Una dintre cele mai importante decizii este alegerea unui sponsor, contractul cu Alexandros Motors, de un milion de euro pe sezon expirând. Câştigarea campionatului şi participarea în grupele CL ar putea aduce o sumă mult mai mare din partea firmelor interesate să-şi lege imaginea de cea a clubului ialomiţean.
Dan Petrescu
Antrenor
Salariu 500.000 euro/an
A sosit la club în 2006, are contract pe trei ani şi ar dori o prelungire cu doi ani
Gierdius Arlauskis
Portar
Transferat pentru 50.000 de euro în 2007, de la FK Siauliai. Preţ estimat actual: 800.000 de euro
Marius Onofraş
Atacant
Adus gratis de la Politehnica Iaşi. Este cotat de www.transfermarkt.de la 1,25 milioane euro
George Galamaz
Fundaş
Salariu 80.000 euro/an
A venit la Unirea de la Dinamo, pentru 150.000 de euro. Este cotat azi la 850.000 de euro
Marius Bilaşco
Atacant
Adus în 2006/2007 de la FC Argeş. A costat 40.000 de euro. Astăzi, experţii apreciază că ar putea valora 800.000 de euro
Iulian Apostol
Mijlocaş
Cumpărat cu 100.000 de euro de la Farul Constanţa. Valoarea de piaţă actuală: minimum 600.000 de euro
Mihai Stoica
A fost preşedinte la Oţelul şi apoi la Steaua. După ce s-a certat cu Gigi Becali, a plecat la Urziceni, unde a reuşit o performanţă la care nu se aştepta nimeni
Dumitru Bucşaru
Finanţatorul clubului
A investit circa 4 mil. euro în jucători şi 3 mil. euro în baza sportivă. Se zice că îi datorează 10 mil. euro lui Gigi Becali
CUM S-A NĂSCUT CEL MAI SPECTACULOS CAMPIONAT DIN ULTIMII ANI
BANII Problemele din economie au schimbat radical raportul dintre finanţatori şi cluburi. „Unii se retrag, alţii îşi reduc aportul financiar, însă cu toţii sunt mult mai atenţi pe ce dau banii“, spune impresarul Daniel Stanciu. Una dintre primele consecinţe ale acestui fapt este că jucătorii cu salarii mari sunt scoşi la vânzare sau sunt convinşi să accepte diminuări ale veniturilor, mai ales în cazul în care nu dau randamentul scontat.
ERORILE Greşelile de management au avut şi ele un cuvânt greu de spus. „Steaua şi Rapid au ratat sezonul nu pentru că patronilor le-a scăzut foarte mult forţa economică, ci pentru că au fost conduse greşit. S-a dovedit, încă o dată, că nu contează câţi bani pui, ci câtă minte“, afirmă agentul Marcel Popescu. El crede că Dinamo s-a bazat pe jucători expiraţi, „Steaua a cumpărat bronz la preţul aurului şi acum e nevoită să-l vândă, evident, în pierdere“, iar la Rapid, cel mai mult a contat atmosfera tensionată de la vârful clubului.
MIZA Creşterea valorii premiilor a făcut ca cele două locuri din Liga Campionilor (LC) şi cele patru din Europa League (EL) să fie extrem de tentante. Astfel, o calificare în grupele LC înseamnă automat 7,1 milioane de euro, iar fiecare victorie în grupe este premiată cu 800.000 de euro, un egal aducând şi el 400.000 de euro. Chiar şi eliminarea din faza play-off (ultima înainte de grupe) aduce 2,1 milioane de euro pentru fiecare club. În EL, calificarea în grupe aduce un milion de euro, fiecare egal în grupe – 70.000 de euro, iar fiecare victorie – 140.000 de euro.
LEGEA Arbitri şi preşedinţi de club arestaţi sub acuzaţia de corupţie. E aproape sigur că fără acţiunea în forţă a DNA finalul campionatului ar fi arătat cu totul altfel.
Dan Petrescu, antrenor Unirea Urziceni
10 mil. euro. Aceasta este suma aproximativă pe care o va obţine Unirea Urziceni pentru simpla participare în grupele Champions League
CE INFLUENŢEAZĂ PREŢUL JUCĂTORILOR
DEPRECIERE „Criza economică, performanţele individuale, dar şi imaginea conferită de poziţia în clasament a clubului la care joacă, la care se adaugă efectul rezultatelor slabe obţinute în ultima vreme pe plan extern (atât de echipa naţională, cât şi de cluburi), toate contribuie la scăderea cotei pentru numeroşi componenţi ai unor echipe precum Rapid, Steaua sau Dinamo“, crede impresarul Marcel Popescu.
INCERTITUDINI Rezultatele dezastruoase din sezonul trecut al cupelor europene va face ca, peste doi ani, să nu mai înscriem direct nicio echipă în grupele Champions League şi să avem mai puţine echipe în Europa League. „Acest lucru va avea un impact direct atât asupra evoluţiei cotei jucătorilor, cât şi asupra bugetelor cluburilor, care se vor vedea văduvite de banii veniţi de la UEFA, din drepturi de televizare, din vânzări de bilete sau din contracte de sponsorizare generoase“, explică agentul FIFA Daniel Stanciu.
SCĂDERI Clubul din Giuleşti a investit un milion de euro în Herea, cotat înainte de sfârşitul dezastruos al campionatului pentru rapidişti la 0,8 milioane de euro, şi 1,2 milioane de euro în Joao Paulo, cotat recent de www.transfermarkt.de la 0,8 milioane. Faţă de penultima evaluare, din februarie, majoritatea componenţilor Rapidului au cote în scădere. Cele mai radicale evoluţii le-au avut Djalovic (de la 2,2 la 1,2 milioane de euro) şi Pitbull (de la 2,1 la 1,2 milioane de euro). Şi mulţi stelişti sunt cotaţi azi sub sumele cu care au fost cumpăraţi: Szekely şi Ovidiu Petre (cumpăraţi fiecare cu 1,5 mili-oane de euro, evaluaţi acum la 1,2 milioane de euro), Pleşan (1 milion de euro faţă de 1,5 milioane) sau Dayro Moreno (cumpărat cu două milioane, scos la vânzare cu un milion).