Numărul mare de asistați social din România a făcut ca anagajatorii să se confrunte cu lipsa forței de muncă. Oamenii sunt comozi și preferă să stea acasă și să primească un ajutoare sociale decât să își caute un loc de muncă unde ar câștiga mai mulți bani decât suma pe care o primesc ca ajutor de la stat.
Există însă o soluție, care dacă ar fi aplicată în toate orașele numărul asistaților sociali s-ar reduce semnificativ.
Primarul unei comune din județul Botoșani a plătit un psiholog care să lucreze cu acest tip de persoane.
Din aproape 400 de ajutoare sociale câte plătea primăria, acum se mai dau doar pentru 8 persoane.
Proiectul este unul european. Psihologul plătit de primărie din bani europeni îi convinge pe oameni că este mult mai bine să muncești decât să aștepti un ajutor de la stat.
„Am început să vorbesc cu oamenii și am început să-i motivez spunându-le că sunt un exemplu pentru copii, dacă ei muncesc, atunci și copiii vor învăța pentru a avea un loc de muncă pentru a face ceva cu viața lor.”, spune Paulina Bolohan, psiholog, conform Digi24.
„Majoritatea, peste 90% din cei beneficiari de ajutor social nu aveau o calificare și drept urmare a trebuit să apelăm la piața privată de calificare, recalificare dar am apelat și la AJOFM Botoșani pentru a încerca să calificăm parte.”, Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni.