Amenințările lui Călin Georgescu îl lasă rece pe Andrei Muraru

Recent, Andrei Muraru a fost întrebat dacă se simte intimidat de declarațiile recente făcute de Georgescu.

Recent, Călin Georgescu a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că ”ar fi bine să oprească orice fel de atac pe care ei îl fac asupra democrației României și asupra interesului poporului român. Interesul la demnitate, la onoare, care ei nu prea înțeleg acest cuvânt. Pentru că, pe modul ăsta de a continua, pot fi și consecințe. Consecințe din partea poporului român!”

Ambasadorul României în SUA a declarat că „aceste amenințări delirante” reprezintă, de fapt, o reacție la realizările sale din Statele Unite, în calitate de reprezentant oficial al României.

„Mă lasă rece aceste amenințări. Și aceste amenințări delirante vin, de fapt, ca un răspuns la ceea ce am făcut eu aici, și după primul tur al alegerilor prezidențiale și săptămâna trecută.

Intervențiile mele au vizat un singur lucru: în primul rând, de a clarifica că nu există un sprijin din partea noii administrații pentru candidatul Georgescu, atunci după primul tur al prezidențialelor, iar acum, de a clarifica că domnul Georgescu nu a fost invitat oficial de către comitetul de inaugurare și de către de către Departamentul de Stat la aceste ceremonii de învestire a noului președinte. Deci, scopul intervenției mele a fost să demontez aceste minciuni. De ce am făcut acest lucru?

Pentru că datoria mea aici, ca ambasador la Washington, și datoria oricărui ambasador aici la Washington, este de a apăra și de a promova interesele cetățenilor săi și a țării sale. Ori utilizarea în mod mincinos a unor presupuse legături cu noua administrație poate afecta buna reputație a României aici, la Washington, și poate dăuna intereselor noastre strategice. Și acesta a fost scopul intervenției mele, repet de a demonta aceste minciuni”, a declarat el într-un interviu acordat corespondentului PRO TV Cosmin Stan, la Washington DC.

Andrei Muraru
Andrei Muraru (SURSA FOTO: Ambasada României în Statele Unite ale Americii)

Cum a început conflictul

Schimbul de replici a început după ce Andrei Muraru a respins afirmațiile lui Călin Georgescu, subliniind că acesta nu a fost invitat la învestirea lui Donald Trump.

Ulterior, Georgescu a clarificat, afirmând că a menționat faptul că a fost contactat de echipele președintelui Trump și de cea a lui Elon Musk, într-un mod care să exploreze dacă ar fi interesat să participe sau nu. Întrebat dacă aceasta este o practică uzuală, ambasadorul României la Washington a spus:

„N-am văzut niciun fel de invitație, eu am văzut invitația pe care am primit-o eu și nota diplomatică care a fost transmisă și mie și celorlalți ambasadori, în care se spune foarte clar cine este invitat la aceste ceremonii și cine își reprezintă, cine reprezintă statele în relația cu Statele Unite. Și singurii reprezentanți sunt ambasadori acreditați la Washington. Sigur că pot exista, și există, persoane care au fost invitate la aceste ceremonii. Ele nu reprezintă statele, pot reprezenta organizații, pot reprezenta partide. Deci există două tipuri de reprezentări pe de o parte, pe de altă parte, există mai multe tipuri de invitații”.

El a explicat că invitațiile pentru astfel de evenimente sunt distribuite cetățenilor americani care au diverse roluri în administrația actuală sau, în general, în administrația americană, cum ar fi membrii Congresului. În plus, există cetățeni americani care pot achiziționa bilete, acestea fiind disponibile inclusiv pe site-ul comitetului de inaugurare. Andrei Muraru a mai precizat că doar cetățenii americani pot cumpăra aceste bilete, deoarece sumele colectate din vânzarea lor sunt considerate donații.

„Aceste invitații la aceste evenimente sunt distribuite cetățenilor americani cu diferite roluri în actuala administrație sau în administrația americană, la modul general. De exemplu, membrii Congresului. Fiecare membru al Congresului are dreptul să aducă la această ceremonie până la 100-150 de persoane. Apoi există cetățeni americani care pot achiziționa bilete, și ele s-au pus în vânzare inclusiv pe site-ul comitetului de inaugurare, dar doar cetățeni americani pot achiziționa aceste bilete, pentru că sumele strânse din vânzarea acestor bilete se constituie în donații.

Deci aceste donații nu pot fi făcute de către cetățeni care aparțin altor state. Acești cetățeni americani pot achiziționa mai multe bilete și sigur că ei le pot distribui și unor prieteni care sunt cetățeni ai altor state. Și așa se întâmplă, că există membri ai Parlamentului European care vor veni la aceste ceremonii de inaugurare. Există membri ai parlamentelor naționale, există membri ai diferitelor culte care sunt invitați.

Iarăși, important de făcut distincție, iau acces într-o zonă de audiență generală și sigur că nu, nu au acces în zona de VIP, în zona în care stă corpul diplomatic sau în zona în care sunt apropiații familiei prezidențiale sau ai noii administrații”, a explicat diplomatul.

Călin Georgescu, amenințări la adresa mai multor persoane publice

Recent, Călin Georgescu a transmis un avertisment public îndreptat către mai multe persoane publice, printre care ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, și fostul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.

”Eu am un mesaj foarte elegant, zic eu, atât pentru frații Muraru, că e unul la Iași și unul la Washington – vremelnic, acolo, cât mai este – dar și față de fostul președinte de la SRI, Hellvig. Nu? Și față de fostul ambsador american aici, Zuckerman, cum îl cheamă, Andrei. Și față de fostul șef vaccinist, care astăzi este director la spitalul SRI.

Eu zic așa: că ar fi bine să oprească orice fel de atac asupra democrației României și asupra interesului poporului român, interesul la demnitate, la onoare – care ei nu prea înțeleg acest cuvânt – pentru că, pe modul ăsta de a continua, pot fi și consecințe … Consecințe din partea poporului român”, a declarat acesta la Metropola TV.