Acestea nu sunt primele sechestre pe care judecătoarea le ridică de pe firmele lui Sebastian Ghiță. Ea a amânat pronunțarea de 8 ori iar în urmă cu un an, după ce a redus sechestrul asupra unor firme mai mici de ale Sebastian Ghiță, a mai ridicat sechestrul și pentru Asesoft Internațional și 2K Telecom, firme deținute tot de deputat.

Apărătoarea familiei

Lavinia Cârciumaru a ridicat, de asemenea și sechestrul de pe bunurile fratelui deputatului, Alex Ghiță. Asta după ce în urmă cu 3 ani, cei doi frați împreună cu alți parteneri de-ai lor, au fost judecați de DNA pentru o pagubă de 100 milioane lei făcută prin intermediul unor companii IT pe care aceștia le dețineau lei.

Musurile luate de DNA

Procurorii DNA i-au adus la un loc pe toți cei 23 de acuzați pentru evaziune fiscală în dosarul din care face parte și Alex Ghiță.

”În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contractului”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.

Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat

Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale)” se vede în dosarul DNA.