Viorica Dăncilă a avut un discurs surprinzător miercuri, atunci când aceasta a răspuns atacului lansat de Antonio Tajani şi l-a pus pur şi simplu la punct pe liderul european. Premierul i-a atras atenția că nu este etic şi nu are voie să le ceară politicienilor din România să oprească o anchetă penală, care ţine de justiţie.
”Am fost surprinsă de declarațiile lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European. Cred că niciun factor sau decident politic, fie chiar președintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiție și mi se pare corect, dar oficialii europeni ne cer să oprim o anchetă penală. Le spun clar că premierul României nu a intervenit și nu va interveni în actul de justiție.”, a spus Viorica Dăncilă la început ședinței de Guvern de miercuri.
Tot miercuri, preşedintele PE, a transmis un mesaj de susţinere pentru fosta şefă DNA.
”Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruța Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror șef, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertății sale personale, nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte zilnic la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitățile autorităților judiciare și cerând respectarea prezumpției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situația astfel creată. Cer, deci, autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre și instituții și să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror european șef. Astăzi voi scrie o scrisoare autorităților române, așa cum s-a hotărt în această dimineață de Conferința Președinților”, a explicat Antonio Tajani, la începutul ședinței.
Anunțul vine după ce joi, 4 aprilie, urmează o nouă rundă de negocieri între echipa PE şi Consiliu, decizia finală urmând să fie luată pe 10 aprilie.
În același timp, în România, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au judecat, miercuri, contestaţia lui Kovesi cu privire la controlul judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurori. Aceasta are calitatea de inculpat, într-un dosar deschis de Secția de investigare a magistraților, cu privire la expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa. Fosta șefă DNA a contestat măsura la instanța supremă.