Acțiunile Pfizer au atins un nou maxim istoric, după un avans de 42.05% în acest an. Această creștere semnificativă a fost stimulată de comercializarea vaccinului realizat în cooperare cu BioNTech din Germania. Momentan, optimismul companiei farmaceutice este susținut de noul medicament anti-covid.
Acțiunile Pfizer au atins săptămâna aceasta un nou maxim istoric, după un avans de 42.05% înregistrat în acest an. Dezvoltarea a fost stimulată de rezultatele în creștere și de reușita comercială a vaccinului realizat în cooperare cu BioNTech din Germania. Optimismul companiei farmaceutice este susținut și de așteptările unor vânzări spectaculoase ale unui nou medicament pentru covid denumit Paxlovid.
Paxlovid, un nou salt pentru Pfizer
„În cazul unui vot favorabil pentru acceptarea Paxlovid, care ar putea veni în următoarele săptămâni, acțiunea Pfizer ar putea cunoaște un nou salt de una până la două cifre, într-un orizont de doar câteva ședințe de tranzacționare de la eventualul anunț”, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe piețele internaționale, listată pe Bursa de la Varșovia.
În ciuda faptului că Pfizer a oferit licență asupra Paxlovid țărilor cu venituri mici pentru a ușura lupta împotriva pandemiei, acționarii ar putea găsi motive de satisfacție. Renunțarea la surse de venituri din țările cu resurse limitate ar putea fi acceptabilă în condițiile unor vânzări foarte bune în țările dezvoltate. Acordul este valabil pentru țări cu venit redus, inclusiv anumite țări din zona superioară a veniturilor reduse din Africa sub-sahariană, câtă vreme situația din sănătate este considerată a fi una de urgență.
SUA vrea să cumpere 10 milioane de tratamente
Guvernul Statelor Unite ale Americii are în plan cumpărarea de 10 milioane de tratamente. Ceea ce ar reprezenta un profit pentru producătorul aflat între primii șapte la nivel mondial după cifra de afaceri.
Aprobarea FDA ar putea sosi chiar în zilele următoare, iar CDC (Autoritatea pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA) urmează a discuta răspunsul său astăzi, dacă se respectă calendarul propus inițial. În cazul FDA, de exemplu, a fost deja o amânare. Acceptarea oficială a dozei a treia la nivelul întregii populații americane adulte ar urma să aducă un nou salt al vânzărilor.
Vânzările vacinului ar putea fi afectate
În ciuda acestui fapt, punerea pe piață a medicamentului ar putea însemna un efect negativ asupra vânzărilor de vaccin. Această mișcare este însă mai mult în defavoarea BioNTech, care nu beneficiază de surplusul de venituri din vânzarea medicamentului. Acțiunile au scăzut cu 21% în ziua următoare anunțului.
Moderna a fost de asemenea lovită din plin, un minus de 16%. Merck a pierdut 10% în ziua în care Pfizer a câștigat 11%.