Călin Georgescu, sursă de fake news pentru Moscova. Ce a scris agenția de presă TASS
Agenția de presă TASS a difuzat un material bazat pe afirmațiile lui Călin Georgescu, care susține că baza militară de la Mihail Kogălniceanu ar putea fi utilizată de NATO pentru lansarea unui atac împotriva Rusiei.
„Candidatul independent la președinția României, Călin Georgescu, consideră că baza militară Mihail Kogălniceanu, situată în sud-estul țării, care va deveni cea mai mare facilitate de apărare NATO din Europa, va fi folosită ca o trambulină pentru declanșarea unui război împotriva Rusiei”, a transmis TASS.
Afirmațiile au fost făcute într-un interviu acordat fostului soldat american Shawn Ryan, în care Georgescu a sugerat că implicarea României în strategiile NATO reprezintă un pericol pentru regiune.
„Nu putem accepta acest lucru”, a declarat Călin Georgescu în interviu.
TASS a precizat că interviul a fost publicat pe Facebook, platformă interzisă în Rusia și considerată extremistă.
„Ce se întâmplă acum în România și faptul că nu avem nicio reacție din afară, în special din Statele Unite, arată că ei nu înțeleg ce se întâmplă aici, pentru că dacă folosesc România pe post de ușă către război… ce urmează? Nu avem nevoie de război”, a mai afirmat Călin Georgescu.
Întrebat care vor fi implicațiile dacă NATO va fi constructivă pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia, românul a spus:
„Exact acest cuvânt – «ofensivă», care este un mod greșit. Și nu putem accepta acest lucru, pentru că nu este treaba noastră, nu este războiul nostru, din nou”.
Îngrijorări privind avansul pro-rușilor în Europa
În întreaga Europă Centrală și de Est, creșterea forțelor politice pro-ruse, care se opun sprijinului acordat Kievului, reprezintă o amenințare semnificativă pentru efortul Ucrainei de a respinge invazia rusă. Le Monde subliniază că cea mai mare preocupare pentru Kiev provine chiar din România.
Iar potrivit sursei citate, cea mai mare preocupare pentru Ucraina o reprezintă alegerile prezidențiale din România. Candidatul pro-rus Călin Georgescu a promis că va opri toate livrările de arme către Ucraina în cazul unei victorii.
Alegerile vor fi reluate, iar Georgescu ar putea să-și consolideze scorul prin mobilizarea electoratului care este încă șocat de anularea votului, o măsură care nu a fost explicată suficient de autorități.
Dacă România ar opri tranzitul armelor prin teritoriul său către Ucraina, situația ar putea deveni rapid dramatică pentru Kiev.
„Nu toate transporturile pot trece prin Polonia. Ca să nu mai vorbim de problema carburanților și a reparațiilor” vehiculelor militare, care tranzitează sau au loc pe teritoriul României, a afirmat Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO.
Totodată, România este implicată în programul de instruire a piloților ucraineni pentru operarea avioanelor F-16.
Poziția „pro-pace” a premierului ungar Viktor Orban, care se aliniază cu interesele Rusiei, se răspândește în întreaga regiune, inclusiv în Polonia, deși acolo există doar o minoritate foarte mică care susține această viziune, mai precizează Le Monde.