Adrian Văncică a declarat că nu avea nicio informație despre Călin Georgescu înainte ca acesta să obțină un rezultat impresionant în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Adrian Văncică a criticat aspru discursul lui Călin Georgescu

Actorul a susținut că, deși se consideră conectat la realitatea politică din România, prezența lui Georgescu în fruntea clasamentului a fost un șoc. După ce a început să urmărească discursurile acestuia, a remarcat că oamenii din jurul său discutau despre candidat, unii dintre ei fiind tentați să-l voteze în ciuda lipsei de notorietate anterioară.

Adrian Văncică a criticat aspru discursul lui Georgescu, pe care l-a considerat plin de derapaje. Actorul a comparat mesajele candidatului cu exagerările scenariilor scrise de el pentru serialul „Las Fierbinți”. În opinia sa, promisiunile și ideile vehiculate de Georgescu aveau o doză de absurd mai mare decât cele intenționat exagerate pentru comedia televizată.

„Politica, așa cum este ea acum, este o invenție „de-a lor”. Bun, eu nu mă pricep. Dar ei se pricep ca dracu. Eu cred că e obligatoriu să înțeleagă toți ce-i cu politica, să învățăm la școală, să votăm obligatoriu. Și mai spun și altceva: eu cred că votul e un proces care începe de-abia după vot. Politicienii nu trebuie lăsați din mână pentru că ajungem în situația șoc Georgescu”, a susținut actorul pentru HotNews.

Sursă: Facebook, Un etaj mai jos

Actorul spune că susține votul obligatoriu

Actorul a susținut că discursurile lui Georgescu atrăgeau atenția asupra unor teme abstracte și lipsite de fundament, precum cosmosul sau divinitatea, prezentate ca normalități politice. Această abordare a fost, în opinia sa, o tactică de a atrage atenția, dar fără o bază concretă sau practică.

Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, Adrian Văncică a luat o poziție publică fermă, participând la mitinguri pro-democrație și îndemnând românii să voteze. El a subliniat importanța educației politice, susținând ideea introducerii acestui subiect în școli și promovând votul obligatoriu.

„Eu nu sunt doar Celentano din „Las Fierbinți”. Eu și scriu pentru serial. Și ca să scriu nu e ușor, eu caut, mă gândesc la cele mai mari tâmpenii pe care le pot pune în gura personajelor. Deci, cu cât e tâmpenia mai mare, cu atât mi se pare că sunt întâmplările mai fabuloase. Tâmpeniile stimulează acțiunea filmului. Mie mi-a fost ușor să sesizez derapajele lui Georgescu. Erau mai mari decât tâmpeniile pe care eu le inventam pentru personajele serialului. (…) Un om promite o lume plină de tâmpenii. Și lumea era atentă la cosmos, la Dumnezeu, ca și cum ar fi ceva normal. Am zis: „Stai, domnule, să fim serioși, e foarte clar!”, a completat actorul.

Actorul a accentuat că procesul democratic nu se încheie la urne, ci continuă printr-o monitorizare atentă a politicienilor. În lipsa acestui control, considera că situații precum „șocul Georgescu” ar putea deveni recurente.