Hidrogenul tinde să devină un element-cheie în industria globală a centralelor termice. Acest combustibil este deja promovat intens ca o alternativă curată, deoarece poate fi produs cu energie regenerabilă. Dar combustibilul este încă în faza de dezvoltare.
Ce șanse sunt ca hidrogenul să devină viitorul încălzirii locuințelor?
Marea Britanie a decis deja că centralele pe gaz vor fi interzise în următorii 15 ani, urmând a fi înlocuite cu pompe de căldură sau cu astfel de centrale pe hidrogen. Este un plan realist?
Tehnologia de bază a centralelor pe hidrogen este relativ simplă, iar provocarea majoră ține de logistica aprovizionării cu hidrogen, deoarece infrastructura conductelor va trebui transformată și vor trebui dezvoltate metode mai eficiente de transport, potrivit Uppemichiganssource.
Parteneriatul dintre firme și utilitățile de gaze naturale va fi crucial
Ca atare, parteneriatul dintre firme și utilitățile de gaze naturale va fi crucial. Pe termen scurt, este probabil ca furnizorii de centrale să înceapă să implementeze centrale pregătite pentru hidrogen, care pot funcționa atât cu amestecurile actuale de gaze naturale, cât și cu viitoarea infrastructură de hidrogen.
Grupul Freedonia prognozează că cererea globală pentru centralele de încălzire va crește cu 3,5% pe an, până la 16,0 miliarde de dolari în 2025. Cererea va fi determinată de creșterea activității de construcție a clădirilor și de nevoia continuă de centrale termice.
În Marea Britanie, unul dintre avantajele utilizării hidrogenului ca soluție pentru încălzirea locuințelor ar fi că țara ar putea continua să utilizeze o mare parte din infrastructura de gaz existentă, doar centralele urmînd a fi înlocuite cu altele pe bază de hidrogen.
În august, guvernul de la Londra a lansat strategia privind hidrogenul, care a inclus planuri de testare a „încălzirii cu hidrogen” până la sfârșitul acestui deceniu.
Există însă unele îndoieli cu privire la capacitatea hidrogenului de a acoperi toate nevoile privind încălzirea caselor, așa că este de așteptat ca pompele de căldură să dețină în continuare supremația pentru încălzirea locuințelor.