Lovitură uriașă pentru personalul din unităţile de învăţământ. Aceștia ar urma să plătească amenzi imense dacă vor pretinde elevilor, în mod direct sau indirect, sume sau alte foloase patrimoniale. Sancțiunile sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. Măsura este inclusă într-un proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR. Această lege a fost adoptată tacit, luni, de Senat.
Legea este acum clară și spune așa: în unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.
Cine va încălca aceaste reguli va fi sancţionat cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei. Poliția va interveni și va constata încălcarea legii. Ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi cei care vor aplica amenzile. Ei vor acționa după ce au fost sesizați de elevi, de părinţi sau chiar de cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice.
Sume de bani, permise doar la inițiativa celui care oferă
„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă.
Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.