Universitatea Oxford din Marea Britanie este unul dintre locurile unde se dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19, iar acesta pare să fie sigur şi să pregătească sistemul imunitar, potrivit BBC. Studiile realizate până acum, care au implicat 1.077 de pacienţi, au relevat faptul că injectarea vaccinului a făcut ca pacienţii să dezvolte anticorpi şi leucocite care pot lupta cu temutul virus.
90% dintre pacienţi au dezvoltat anticorpi de neutralizare după prima doză. Doar 10 persoane au primit două doze şi toate au dezvoltat anticorpi de neutralizare.
Este totuşi prea devreme pentru a ştii cu siguranţă dacă vaccinul este suficient pentru a oferi protecţie, însă descoperirea este, fără îndoială, una promiţătoare, iar studii mai ample sunt acum în desfăşurare.
Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze din acest vaccin, numit ChAdOx1 nCoV-19.
Cum a fost conceput noul vaccin?
Vaccinul realizat de cercetătorii de la Oxford a fost creat dintr-un virus conceput genetic care provoacă răceala comună la cimpanzei. Acesta a suferit modificări importante, pentru a nu provoca infecţii în corpul uman şi pentru a-l face să semene mai mult ca un coronavirus.
Vaccinul are însă şi efecte secundare. 70% dintre persoanele incluse în faza de testare au prezentat febră sau dureri de cap. Cercetătorii spun însă că acestea pot fi tratate uşor cu Paracetamol.
“Mai avem mult de muncă până ce vom putea confirma dacă vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei de Covid-19, dar aceste rezultate preliminare sunt promiţătoare”, declară Sarah Gilbert, profesor la Universitatea Oxford, scrie news.ro.
Peste 10.000 de oameni vor lua parte la următorul stagiu al studiilor în Marea Britanie. Studiul clinic a fost extins în alte ţări – 30.000 de americani, 5.000 de brazilieni şi 2.000 de sudafricani. În total, la nivel mondial, 23 de vaccinuri se află în fază de testare şi alte 140, în fază incipientă de dezvoltare.