Primarul Vienei susține aderarea României la spațiul Schengen

Târgul de Crăciun din Viena a atras și anul acesta numeroși români, în ciuda faptului că guvernul austriac aplică obstacole pentru a împiedica aderarea României la spațiul Schengen. Efortul susținut pentru a transforma Viena în capitala mondială a sărbătorilor de iarnă este pus în practică de Michael Ludwig, primarul și guvernatorul Vienei, încă din 2018.

De altfel, acesta a ținut să-și exprime sprijinul său pentru aderarea României la Schengen.

Primarul Vienei, Michael Ludwig, a recunoscut că România are un loc important în Europa, având relații economice importante. Într-un demers neobișnuit, el a trimis chiar o scrisoare deschisă guvernului federal austriac acum un an, exprimându-și regretul pentru faptul că România este împiedicată să intre în spațiul Schengen. Ludwig consideră că această opoziție nu reflectă spiritul unei Europe comune și subliniază importanța contactelor economice bune dintre cele două țări.

„Îmi pare rău pentru faptul că România nu este în Schengen. (…) Nu cred că acest veto pe Schengen al guvernului austriac este corect”, a declarat primarul, potrivit Antena 3 CNN.

Cu aproximativ 45.000 de români care locuiesc în Viena, Ludwig plănuiește să continue eforturile sale pentru a elimina veto-ul Austriei privind aderarea României la spațiul Schengen, recunoscând că această restricție este dăunătoare și nu reflectă realitățile strânse dintre cele două națiuni.

Ambasadorul României în Austria, despre veto-ul Vienei

De asemenea, ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, subliniază că veto-ul Austriei privind aderarea la spațiul Schengen creează încă umbre în relațiile dintre cele două țări.

Chiar dacă atmosfera feerică a Târgului de Crăciun este evidentă, Hurezeanu consideră că acest blocaj în aderarea la Schengen încă persistă și adaugă o notă de reținere în celebrarea momentelor festive.

„Când s-a deschis Târgul (n.r. Târgul de Crăciun din Viena), anul trecut, m-am întors în țară pentru consultări, rechemat, cu povara asta a refuzului austriac de a intra în Schengen. Iar acum, până astăzi, până mai zilele trecute, nici nu am vrut să vin aici, pentru că e o bucurie reală, naturală, pe care, sigur, nu o ocolesc nici eu în intimitate, în familie, între prieteni, dar e prea multă idilă și bucurie pentru starea de spirit a mea. Sunt pași mici acum. Sunt pași siguri, oricât ar fi de mici. Sunt pași simbolici”, a spus Emil Hurezeanu, potrivit sursei citate.