După ce România nu a intrat în spațiul Schengen, gigantul austriac OMV riscă să își piardă licența de exploatare, ca urmare a faptului că nu a depus toate documentele necesare pentru un proiect.
Se pare că problemele se țin lanț pentru compania OMV. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) îl somează pe operatorul austriac al proiectului de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep să depună toată documentația necesară pentru studiul de comercialitate referitor la zăcămintele din Marea Neagră.
Pe data de 13 decembrie 2022, Sorin Gal, președintele ANRM, declara că OMV și Petrom Gaz au depus declarația de comercialitate pentru proiect și a adăugat că celelalte etape se vor derula după ce este analizată toată documentația, fără a oferi însă detalii.
„Am primit declarația depusă de OMV Petrom. Urmează să o analizăm și vom face ceea ce se menționează în legislație”, a spus acesta atunci pentru Curs de Guvernare.
La vremea aceea, reprezentanții OMV Petrom susțineau că acesta este doar primul pas în întregul proces.
„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării”, au declarat aceștia.
Romgaz a întocmit o notă de informare în luna decembrie
În ultima ședință de Guvern din luna decembrie, figura, de asemenea, o notă de informare întocmită de Romgaz. Aceasta a fost ulterior retrasă de pe agendă și de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, a argumentat că „nota nu a fost bine întocmită” și conținea greșeli.
„A fost retras de pe site-ul SGG întrucât nota prezentată de Romgaz conținea unele greșeli. Ea urmează să fie refăcută și reintrodusă pe agenda Guvernului”.
E-mailul a fost trimis către mass-media pe data de 27 decembrie 2022 ,după ora 22:00, iar la pct V. era menționată Nota Romgaz.
Răzvan Popescu, șeful Romgaz, spunea atunci că documentul era conceput doar pentru informarea premierului și a miniștrilor.
„Nota a fost retrasă din două motive. În primul rând deține informații care nu sunt pentru publicul larg, iar în al doilea rând conține multe date vechi, care trebuiau actualizate”, a declarat acesta.
Acesta a adăugat, de asemenea, că nota referitoare la Caragele a fost trimisă către Ministerul Energiei la jumătatea lui decembrie. Documentul făcea referire și la proiectul Neptun Deep.
Romgaz susține că nota a fost întocmită în conformitate cu legislația în vigoare
„Atât în accepţiunea S.N.G.N. Romgaz S.A. şi Romgaz Black Sea Limited, cât şi a fostului operator – grupul ExxonMobil, Acordul de concesiune trebuie citit în coroborare cu legislaţia în vigoare, chiar dacă anumiţi termeni din Acordul de concesiune nu se regăsesc întocmai în legislaţie”, au transmis reprezentanții Romgaz în nota respectivă.
„Prin urmare, interpretarea noastră este că DoC (documentația de comercialitate – n.r.) ar fi trebuit întocmită şi depusă împreună cu un studiu tehnico economic de evaluare a resurselor şi rezervelor, întocmit în baza ordinului ANRM nr. 101 din anul 1997, care să conţină toate datele solicitate prin ordinul menţionat, cum ar fi:
- datele concrete de începere a investiţiilor,
- profilele clare de producţie şi cele economice aferente zăcămintelor declarate comerciale,
- hărţi geologice executate în conformitate cu cerinţele legislaţiei,
- date care lipsesc din Studiile depuse ca anexe şi care fac imposibilă confirmarea resurselor şi a rezervelor de către ANRM”, mai menționa sursa citată.
Romgaz a precizat că draft-ul inițial al documentului a fost luând în considerare cu toate aceste aspecte, știind că prevederile Acordului de concesiune se coroborează cu legislaţia Română în vigoare.