Lovitură fără precedent pentru bucureștenii care locuiesc la bloc. Problemele legate de furnizarea apei calde și căldurii nu se vor termina prea curând, ci din contră, se agravează pe zi ce trece. Niciodată Bucureștiul nu a fost într-o astfel de situație.
O perioadă extrem de dificilă pentru o mare parte dintre bucureșteni. Potrivit Digi 24, doar la momentul actual în București există peste 3.000 de blocuri care se confruntă cu probleme la apă și căldură, aceasta fiind cea mai mare avarie pe care Capitala a avut-o vreodată.
Contactat de Digi24, directorul Termoenergetica susține că unul din 10 blocuri nu are căldură, iar un bloc din 3 nu beneficiază de apă caldă. Totodată, el a mai spus că țeava poate să se spargă atât iarna cât și vara, din cauza temperaturilor, adăugând că rețeaua este extrem de veche.
„Țeava se poate sparge oricând… vara, iarna, când e ger sau nu. O problemă este această variație mare de temperatură între noapte și zi. Dar cauza principală este vechimea rețelei”, a spus Claudiu Crețu. Pe de altă parte, Termoenergetica estimează că cele mai multe avarii vor fi remediate în cursul zilei de miercuri.
Problema căldurii și a apei calde din București nu este una nouă. Bucureștenii care stau la bloc se confruntă de ani de zile cu astfel de situații neplăcute, iar edilul Nicușor Dan știe cine sunt vinovații.
De ce nu au bucureștenii apă caldă și căldură
Acesta a prezentat la începutul anului un grafic cu sumele alocate de Municipalitate pentru sistemul de termoficare de-a lungul anilor, care în doar 9 ani de zile au însumat 2,5 miliarde de lei, precizând că știe că acesta „nu dă nici căldură şi nici apă caldă acelor bucureşteni care sunt încă afectaţi de sincopele sistemului de termoficare”, însă banii necesari investițiilor „s-au dus pe tot felul de prostii”.
„Graficul de mai jos nu dă nici căldură și nici apă caldă acelor bucureșteni care sunt încă, din păcate, sunt afectați de sincopele sistemului de termoficare. Ne ajută însă pe toți să înțelegem care e sursa problemelor. Foarte mulți bani necesari investițiilor în termoficare (producție și transport) – și care prin buget ar fi trebuit să ajungă în sistemul de termoficare! – s-au dus în ultimii 10 ani pe tot felul de prostii și nu acolo unde era nevoie de ei”, a scris, luni, pe Facebook, Nicușor Dan.
Pe de altă parte, edilul a mai adăugat că în prezent nu mai există datorii pentru subvenția de termoficare, spre deosebire de anii trecuți.
„Azi sunt deci datorii ZERO pentru subvenţia la termoficare, faţă de 480 de milioane de lei datorii la preluarea mandatului. Facem toate eforturile pentru normalitate şi vă asigur din nou că termoficarea rămâne prima pe lista de priorităţi a PMB”, mai spune primarul Capitalei.