Prețul energiei electrice a atins un maxim istoric. Tarifele au explodat la Bursa de energie OPCOM, astfel că preţul actual este de peste patru ori mai mare faţă de noiembrie 2020 și de circa 11% mai mare faţă de media din octombrie 2021.
Preţul mediu al energiei tranzacţionate spot este de 213 euro pe MWh, reprezentând o majorare semnificativă, conform informațiilor înregistrate pentru noiembrie pe Bursa de energie OPCOM.
Creșterea tarifelor afectează marii consumatori
Aceste majorări de preț sunt echilibrate pentru consumatorii casnici prin scheme de compensare și plafonare, a căror aplicabilitate durează întreaga iarnă. În prezent, marii consumatori de energie electrică reprezintă categoria cea mai afectată de contextul actual, potrivit mediafax.ro.
Momentan, în ceea ce-i privește pe consumatorii casnici din țara noastră, autoritățile române au început deja să propună idei pentru a ajuta oamenii cu venituri mici să depășească scumpirile actuale.
„Este nevoie de solidaritate pentru a-i ajuta pe românii să treacă peste creşterea preţurilor”
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a scris un mesaj pe social media, joi, despre ajutorul pe care România îl va oferi persoanelor cu venituri modeste, subliniind că este nevoie de solidaritate în contextul actual.
„Cred sincer că România are astăzi nevoie de solidaritate pentru a-i ajuta pe românii cu venituri mici să treacă cu bine peste creşterea preţurilor, în special celor la energie. De aceea, eu si colegii mei din PSD am ţinut atât de mult la acel pachet social aplicabil de la 1 ianuarie, care prevede majorarea pensiei minime cu 200 de lei, a punctului de pensie cu 10% şi a salariului minim la 2.550 de lei. Vrem să luăm în continuare măsuri capabile să-i protejeze pe românii care au cea mai mare nevoie, dar vom face asta în paralel cu stimularea economiei. Veţi vedea că bugetul pe 2022 va fi unul care să susţină financiar toţi producătorii din România. Fiindcă eu cred că acesta este traseul corect pentru a reda încrederea românilor în economie şi în viitor!”, a scris acesta pe facebook.
Cauzele scumpirii treptate
Un factor care a dus spre problema actuală este reprezentat de majorarea emisiilor de CO2, generată de ambiţia Uniunii Europene de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Scopul UE pentru 2030 este reducerea emisiilor de CO2 cu 55% comparativ cu 1990. Această inițiativă îi va afecta pe producătorii de energie din surse fosile, care se în cadrează în categoria poluatorilor de mediu.
Certificatele de emisii fac parte din mecanismul european, din 2005, privind reducerea poluării. Astfel că firmele responsabile pentru emiterea de CO2 sunt obligate să dovedească prezența unui asemenea document pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă. Pentru martie 2022, certificatele de emisii se tranzacţionează la 85 de euro pe tonă. O majorare impresionantă, căci anul trecut erau doar 24 de euro, iar în 2013 doar 3 euro.
Alt factor care a determinat creșterea prețurilor la energie electrică este producţia slabă de energie verde, cauzată de intensităţiile slabe a vântului.