Spre deosebire de țara noastră, Croația îndeplinește toate condițiile necesare pentru a folosi moneda euro în 2023, a transmis miercuri Comisia Europeană.
Menționăm faptul că CE a emis deja evaluările statelor care nu îndeplinesc criteriile necesare pentru a folosi moneda euro în viitorul apropiat.
România nu îndeplinește niciun criteriu de adoptare a monedei euro
ROMÂNIA
În prezent, România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile necesare pentru a folosi moneda euro în viitorul apropiat.
UNGARIA
În Ungaria, legile actuale privind banca centrală nu sunt compatibile cu legislația din zona euro privind Banca Centrală Europeană. În plus, rata inflației este prea mare, iar țara respectivă nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb. Însă, Ungaria îndeplinește criteriul privind finanțele publice și ratele dobânzilor pe termen lung.
BULGARIA
În Bulgaria, legislația actuală a băncii centrale nu este compatibilă cu legislația din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, iar rata inflației este prea mare. Însă statul vecin îndeplinește cerințele privind finanțele publice, rata de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.
REPUBLICA CEHĂ
În Republica Cehă, legile actuale privind banca centrală sunt incompatibile cu legislația din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, inflația este prea ridicată și nici nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb.
Însă țara respectivă îndeplinește criteriile privind finanțele publice și ratele dobânzilor pe termen lung.
POLONIA
Legislația din Polonia privind băncii centrale nu este compatibilă cu legislația din zona euro privind Banca Centrală Europeană, inflația este prea ridicată și nici nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb sau convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.
În prezent, Polonia îndeplinește doar criteriul privind finanțele publice.
SUEDIA
Legile din Suedia privind banca centrală nu sunt compatibile cu legislația actuală din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, iar țara respectivă nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb. Însă Suedia, spre deosebire de restul statelor enumerate, îndeplinește toate celelalte criterii necesare pentru a folosi moneda euro în viitorul apropiat.
Amintim faptul că, luna trecută, autoritățile locale din Croația au adoptat un act legislativ privind introducerea monedei unice de la 1 ianuarie 2023. Decizia a fost luată în contextul în care țara respectivă dorește să devină cea de a 20-a membră a zonei euro.
Croația va trece la moneda euro de la 1 ianuarie 2023
Legea privind înlocuirea kunei cu moneda euro de la 1 ianuarie 2023 a fost aprobată mulțumită voturilor pentru a 117 parlamentari, comparativ cu 13 voturi contra şi o abținere.
Trebuie că menționat faptul că partidele de dreapta au depus numeroase amendamente care susțin că momentul actual nu este unul adecvat pentru trecerea la moneda euro.
Formațiunile au susținut că tranziția va majora sărăcia şi inflaţia din Croația. Totuși, acestea au fost respinse, potrivit informațiilor transmise de agenția de presă Reuters.
Preţurile vor trebui afişate în ambele monede
De asemenea, legea adoptată arată că preţurile vor trebui afişate în ambele monede, începând din septembrie 2022. Atât kuna, cât şi moneda euro vor putea fi utilizate în paralel pe parcursul anului următor.
Guvernul de la Zagreb susţine ferm că adoptarea monedei euro va elimina riscurile valutare, va îmbunătăţi ratingul suveran al Croaţiei şi va deschide calea pentru mai multe investiţii.
Conform sursei menționate, principala provocare pentru Guvernul din Croația şi Banca Naţională va fi ţinerea sub control a inflaţiei actuale şi a cheltuielilor bugetare pentru a satisface criteriile nominale pentru statele din zona euro.