Lovitură puternică pentru Ucraina după ce Guvernul german condus de Angela Merkel i-a îndemnat pe membrii Congresului de la Washington să nu sancționeze companiile care construiesc conducta Nord Stream 2. Germanii au arătat că o astfel de măsură „va slăbi” credibilitatea SUA și „în cele din urmă va deteriora unitatea transatlantică.”
Această abordare i-a luat prin surprindere pe oficialii Ucrainei. Ei s-au declarat „șocați, întristați și confuzi” de eforturile Germaniei de a salva „cel mai periculos proiect geopolitic” al Rusiei.
Conform unor documente obținute de publicația Axios, citată de g4media, Ambasada Germaniei la Washington încearcă să liniștească membrii Congresului american, în special pe republicanii care vor sancționarea NS 2 și a firmelor implicate în construcția ei. În așa-numitul „non-paper,” un document care este de obicei folosit în discuții private pentru a transmite poziții politice imparțiale și sincere, misiunea diplomatică germană a detaliat cum ar putea arăta măsurile represive luate împotriva Rusiei în cazul în care Moscova „va folosi energia ca armă” împotriva Ucrainei și a Europei.
Ce vrea să facă Germania
Documentul este datat 19 noiembrie și este marcat drept „clasificat”. În acesta sunt indicați pașii pe care Germania i-ar face la nivel național, inclusiv prin trimiterea de „mesaje publice puternice” de condamnare a comportamentului Rusiei; „evaluarea” suspendării viitoarelor întâlniri politice cu oficiali de la Kremlin; și revizuirea unor „posibile” restricții împotriva viitoarelor proiecte rusești de combustibili fosili, fără a include însă NS 2.
La nivelul UE, documentul precizează că Germania „participă activ la procesul de identificare a opțiunilor pentru măsuri restrictive suplimentare,” fără a intra în detalii suplimentare. De asemnenea, documentul susține că NS 2 nu prezintă în prezent „nicio amenințare la adresa Ucrainei atâta timp cât este asigurat un tranzit rezonabil de gaz.”
Mesajul transmis către congresmenii americani
În plus, Ambasada Germaniei le transmite congresmenilor americani că potențialele sancțiuni împotriva conductei – incluse într-un amendament trecut deja de Camera Reprezentanților și care așteaptă să ajungă în Senat – ar reprezenta „o victorie pentru Putin,” deoarece i-ar diviza pe aliații occidentali.
Sancțiunile la care face referire misiunea diplomatică germană sunt incluse într-un amendament legislativ la National Defense Authorization Act (NDAA), care l-ar obliga pe președintele Biden să sancționeze Nord Stream 2 AG, firma deținută de Kremlin responsabilă de conductă. Amendamentul, trecut de Camera Reprezentanților, ar impune sancțiuni obligatorii companiei care se ocupă de conducta NS 2, anulând derogarea făcută de Biden în primăvară, care a dat în mod efectiv undă verde finalizării conductei. Amendamentul ar elimina, de asemenea, derogările rămase la sancțiunile împotriva companiilor implicate în testarea și certificarea conductei. Amendamentul a fost introdus de un grup de republicani.
Reacție fulger a Ucrainei
Potrivit analiștilor americani, documentul ambasadei Berlinului are scopul de a arăta cât de serioasă este Germania cu privire la angajamentele luate în declarația comună din vară, pe care Administrația Biden a susținut-o ca bază pentru renunțarea la sancțiuni.
Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky a afirmat pentru Axios că Ucraina este „șocată, întristată și confuză” de acțiunile guvernului lui Merkel de a salva „cel mai periculos proiect geopolitic” al Rusiei. Zelensky însuși le-a scris senatorilor americani pe Twitter luna aceasta, îndemnându-i să susțină sancțiunile adoptate de camera inferioară a Congresului. Temerile Ucrainei sunt explicabile, cred analiștii. Într-un moment în care aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost desfășurați la granița sa din ordinul lui Putin, Kievul consideră NS 2 ca o amenințare existențială la adresa securității sale. Așa cum se știe, conducta ar ocoli infrastructura de tranzit ucraineană și va livra gaz rusesc direct în Germania, eliminând astfel unul dintre ultimele mijloace de descurajare pe care le are Ucraina împotriva unei invazii venite din partea Rusiei.