Ungaria, vecina României, a fost lovită serios de criza economică din ultimele luni, astfel că autoritățile locale și centrale din această țară au fost forțate să ia măsuri drastice, transmite presa maghiară.
Lovitură majoră pentru Ungaria. Alertă la granița cu România. Se iau măsuri drastice la nivel național
Astfel, din cauza creşterii preţurilor la energie, la Békéscsaba, un oraș cu 60.000 de locuitori, au fost introduse mai multe restricţii care afectează în principal sportul şi cultura, transmite primarul Péter Szarvas, citat de agenția maghiară MTI.
Acesta a transmis că sălile de expoziţie ale Muzeului “Munkácsy Mihály” vor fi închise începând cu data de 23 decembrie, până la sfârşitul lunii martie. Excepţie face doar expoziţia “Munkácsy Mihály – Triumful unui geniu”, care va fi deschisă de joi până duminică.
Mai mult, începând din 20 decembrie, timp de cel puţin 3 luni, la Teatrul “Jókai” din Békéscsaba sunt permise doar activităţile curente şi repetiţiile. La Teatrul de Păpuşi “Napsugár”, din Békéscsaba, spectacolele pot avea loc doar în sala de repetiţii. Centrul Cultural “Csabagyöngye” şi Casa de Cultură “Arany János” vor fi închise în perioada 1 ianuarie-31 martie.
În această perioadă, centrele comunitare din două cartiere vor fi deschise doar parţial. Biblioteca Judeţului Békés îşi va putea deschide porţile doar în două sâmbete din lună, iar filialele acesteia vor fi închise până la sfârşitul lunii martie. Programul de funcţionare al parcului CsabaPark va fi redus, însă iluminatul public nu va fi funcţional.
Antrenamentele în sala de sport sunt posibile doar cu iluminat redus, meciurile însă pot fi organizate. Echipele de fotbal din Liga a II-a a Ungariei nu vor avea voie să joace meciuri la lumina reflectoarelor.
La Debrecen, tramvaiele şi troleibuzele circulă mai rar
La Debrecen, al doilea oraș ca mărime din Ungaria, cu 200.000 de locuitori, Compania de Transport Public va reduce, începând cu data de 14 noiembrie, frecvenţa tramvaielor şi troleibuzelor, se arată într-un comunicat. Totuși, măsurile nu implică disponibilizări în cadrul companiei, iar modificările de orar vor afecta, în principal, intervalele orare din afara orelor de vârf.
Pentru cele două linii de tramvai din Debrecen, în zilele lucrătoare, în afara orelor de vârf, frecvența de pornire a tramvaielor va fi modificată de la 6-8 minute, la 12-15 minute, iar în zilele de sărbători legale şi în zilele nelucrătoare va fi de 15 minute, faţă de cele 8-10 minute în prezent.
Începând din data de 14 noiembrie, modificările de orar vor afecta două linii de tramvai, cinci linii de troleibuz şi 20 de linii de autobuz, însă de la 1 ianuarie vor intra în vigoare şi alte modificări, a precizat compania. În conformitate cu eforturile de economisire a energiei electrice din municipiului Debrecen, începând cu data de 1 ianuarie, toate liniile de troleibuz vor fi înlocuite cu autobuze, iar în week-end, liniile de tramvai 1 şi 2, vor fi înlocuite cu autobuze pe întregul traseu.
Presa maghiară din Transilvania, afectată de asemenea
Asociația Mediater, prin care partidul FIDESZ condus de Viktor Orban controlează mare parte a presei de limbă maghiară din România, concediază două treimi dintre jurnaliștii care lucrează la ziarele sale, iar la nivelul grupului de firme vor avea loc disponibilizări de 70% începând cu luna ianuarie.
Concedierile au loc pe fondul crizei economice care se manifestă deja în Ungaria, unde bugetul de stat este supus unor presiuni majore pentru a face față inflației galopante și crizei energetice.
Conducerea holdingului media, finanțat din banii contribuabililor maghiari, nu a reușit să-l facă viabil nici cu cele douăzeci de milioane de euro primite de la înființare, astfel că se pot aștepta mai multe disponibilizări în cursul anului viitor.