Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins, miercuri, acțiunile formulate de Ungaria și de Polonia împotriva mecanismului de condiționalitate care face ca beneficiul finanțărilor din bugetul Uniunii să depindă de respectarea de către statele membre a principiilor statului de drept.
Astfel, CJUE a menționat în decizie că acest mecanism a fost adoptat pe un temei juridic adecvat, este compatibil cu procedura prevăzută la articolul 7 TUE și respectă în special limitele competențelor atribuite Uniunii, precum și principiul securității juridice.
Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene
„Așadar, un „mecanism de condiționalitate” orizontală precum cel instituit de regulament, care condiționează beneficiul finanțărilor din bugetul Uniunii de respectarea de către un stat membru a principiilor statului de drept, poate intra în sfera competenței conferite de tratate Uniunii de a stabili „norme financiare” referitoare la execuția bugetului Uniunii.
În al doilea rând, Curtea constată că procedura instituită prin regulament nu eludează procedura prevăzută la articolul 7 TUE și respectă limitele competențelor atribuite Uniunii.
Astfel, procedura prevăzută la articolul 7 TUE are ca finalitate să permită Consiliului să sancționeze încălcări grave și persistente ale fiecăreia dintre valorile comune pe care se întemeiază Uniunea și care definesc identitatea sa, în scopul, printre altele, de a obliga statul membru în cauză să pună capăt acestor încălcări.
În schimb, regulamentul vizează protejarea bugetului Uniunii, și aceasta numai în caz de încălcare a principiilor statului de drept într-un stat membru care afectează sau riscă în mod grav să afecteze buna execuție a acestui buget. În consecință, așa-numita procedură a articolului 7 TUE și cea instituită prin regulament urmăresc scopuri diferite, iar fiecare dintre ele are un obiect care este în mod clar distinct.”, se arată în decizia CJUE.
Ce prevede noul regulament?
Noul regulament, intrat în vigoare la 1 ianuarie, stabileşte un mecanism general de ‘condiţionalitate’ pentru protecţia bugetului Uniunii Europene în cazul unei încălcări a principiilor statului de drept în statele membre, ce afectează sau riscă să afecteze bugetul Uniunii.
Regulamentul permite ca, la cererea Comisiei Europene, Consiliul să adopte, printre altele, măsuri precum suspendarea plăţilor care trebuie realizate din bugetul Uniunii sau suspendarea aprobării unuia sau a multor programe finanţate din acest buget.
Polonia şi Ungaria, care fac parte dintre ţările potenţial ameninţate de acest mecanism de ‘condiţionalitate’, din cauza disputelor recurente cu UE în privinţa statului de drept, au sesizat în martie CJUE pentru anularea lui, invocând, printre alte motive, absenţa sau caracterul inadecvat al temeiului juridic ales pentru regulament, incompatibilitatea acestuia cu articolul 7 din Tratat şi încălcarea principiului securităţii juridice, potrivit AFP.
Europarlamentar PNL: Regulamentul are rolul de a apăra banii oamenilor
Europarlamentarul PNL, Sigfried Mureșan, a declarat, după decizia CJUE, că mecanismul este in vigoare și de acum se va aplica împotriva tuturor celor care atacă statul de drept.
”Regulamentul are rolul de a apăra banii oamenilor cinstiți de politicienii corupți care vor să încalce statul de drept. Odată cu această decizie, așteptăm din partea Comisiei Europene să nu mai amâne declanșarea mecanismului. Adică să înceapă să aplice efectiv regulamentul dacă a evaluat că există posibile cazuri de încălcare a statului de drept în țările membre UE.
Vom utiliza în următorii ani mai multe fonduri europene decât oricând în istoria Uniunii Europene și este important să știm că acești bani sunt protejați. Fondurile europene trebuie să meargă către oamenii care au nevoie, nu în buzunarele oligarhilor și ale politicienilor corupți”, a declarat Mureșan.