Lovitură majoră pentru Viktor Orban! Ungaria este în corzi. Se propune suspendarea

Sursa: Twitter/ Visegrád 24

Ţările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia - V4) s-au confruntat întotdeauna din cauza faptului că cele patru țări gândesc diferit despre politica estică. Războiul din Ucraina a complicat acum şi mai mult situaţia în interiorul acestui grup, scriu jurnaliştii de la Magyar Nemzet.

Viktor Orban: În acest domeniu nu există nicio diferență de opinie

„Numai că V4 nu este o organizație geopolitică, nu a fost înființat pentru acest scop, ci pentru a reprezenta în comun interesele Europei Centrale la dezbaterile care au loc în cadrul UE, fie că este vorba de probleme economice, fie că este vorba de chestiuni legate de scara de valori.

V4 își va îndeplini și în viitor misiunea sa inițială, în acest domeniu nu există nicio diferență de opinie”, a declarat premierul Viktor Orbán, într-un interviu acordat înainte de alegeri ziarului ungar Magyar Nemzet.

La o conferință de presă internațională care a avut loc după alegerile parlamentare din 3 aprilie, Viktor Orbán a trebuit să dea explicații în legătură cu provocările care îngreunează cooperarea țărilor Grupului de la Visegrad.

Cum tratează Ungaria şi Polonia războiul din Ucraina?

Premierul a recunoscut atunci că neînțelegerile privind războiul din Ucraina îngreunează relațiile ungaro-poloneze, dar acestea nu sunt importante, deoarece relațiile de cooperare ungaro-poloneze, respectiv între țările Grupului de la Visegrad nu sunt specifice unei alianțe geopolitice, V4 fiind creat pentru a avea o politică externă comună.

În timp ce Ungaria vrea să rămână în afara acestui conflict și, asemănător altor țări membre ale UE, nu sprijină sancțiunile asupra surselor de energie rusești, Polonia transportă arme Ucrainei și urmărește izolarea economică completă a Rusiei.

Jaroslaw Kaczynski, președintele principalului partid polonez de guvernământ, Lege și Justiție, nu și-a ascuns frustrarea sa față de Guvernul ungar, spunând că se așteaptă la asumarea unui rol mai mare din partea Ungariei.

În același timp, Kaczynski a subliniat că Viktor Orbán nu și-a dezamăgit niciodată partenerii polonezi pe scena Uniunii Europene, că Polonia nu își va rupe relațiile cu Ungaria în niciun fel și va continua și cooperarea V4.

„Războiul din Ucraina se va termina odată, însă forța motrice a cooperării dintre țările Grupului de la Visegrad va rămâne”, a declarat pentru ziarul Magyar Nemzet analistul conservator ceh, Roman Joch, șef al Institutului Civic din Praga, care a luat cuvântul la o conferință care a fost organizată marți, la Budapesta, de Danube Institute despre V4.

„Cooperarea V4 a avut perioade bune și perioade rele, iar acum este într-un impas din cauza crizei ucrainene”

Referitor la țările Grupului de la Visegrad, Roman Joch a spus: Cele patru țări au condamnat agresiunea rusă, i-au primit pe refugiații ucraineni și au oferit asistență umanitară. Principala diferență este că polonezii, cehii și într-o anume măsură slovacii consideră că apărarea cu succes a Ucrainei reprezintă pentru ei un interes major din punct de vedere al securității, ceea ce înseamnă de fapt că Ucraina să fie un stat național independent, iar guvernul său să fie pro-occidental.

„Cooperarea V4 a avut perioade bune și perioade rele, iar acum este într-un impas din cauza crizei ucrainene. Poziția lor similară reprezentată în domeniul statului de drept sau al politicii culturii a intrat acum pe planul doi, acum nu este timpul pentru rivalizarea V4 și a axei germano-franceze, ci a adoptării unei poziții împotriva inamicului comun, Rusia”, a spus Juraj Marusiak, politolog-istoric al Academiei Slovace de Științe, astfel argumentând acest impas a V4.

Juraj Marusiak a declarat pentru Magyar Nemzet: Cooperarea țărilor Grupului de la Visegrad este o cooperare necesară, țările participante nu își pot schimba numerele lor de casă, sunt interdependente.

Tensiuni provocate de Ungaria

De la plecarea fostului premier ceh Andrej Babis, după formarea în decembrie a noii coaliții de guvernare cu cinci partide, au apărut rupturi și în relațiile ceho-ungare.

În scrisoarea de felicitare adresată premierului ungar pentru victoria repurtată la alegeri de FIDESZ, premierul Petr Fiala, președinte al Partidului Democrat Civic, i-a atras atenția lui Viktor Orbán asupra faptului că „are încredere că, după alegeri, Ungaria se va implica mai activ în rezolvarea situației provocate de război”.

La rândul său, Markéta Pekarová Adamová, președinte al Camerei Deputaților din Cehia și președinte al partidului liberal de centru-dreapta TOP 09, a declarat: Ca o consecință a alegerilor din Ungaria, cooperarea V4 ar trebui suspendată pentru o perioadă de timp.

„Cele două partide liberale mai mici ale coaliției, TOP 09 și Partidul Piraților, au îmbrățișat ideologia stângii liberale vest-europene. Însă, Petr Fiala și partidul său sunt angajați față de V4, cooperarea cu Ungaria fiind mai importantă decât critica stângii liberale”, a subliniat Roman Joch.