Lovitura momentului pentru Moscova! Estonia renunță la gazele naturale rusești

Transgaz

Sursa: transilvaniabusiness.ro

Lovitura momentului pentru Moscova. Estonia este cea de-a doua țară care face un pas înainte având în vedere masacrul comis de armata Rusiei în Ucraina. Guvernul estonian anunță că va renunța la gazele rusești.

Lovitură puternică pentru Rusia. Decizie drastică luată chiar acum, în plin conflict militar. Anunțul a fost făcut de premierul eston, Kaja Kallas, într-o conferinţă de presă. Potrivit oficialului, Guvernul de la Tallinn a decis să nu mai importeze gaze naturale din Rusia la timp, înainte să înceapă ”sezonul de încălzire” în toamnă, pentru a opri alimentarea ”maşinii de război ruseşti”.

„Astăzi, am luat decizia de a nu mai cumpăra gaze ruseşti. Nu este posibil să mergem înainte alimentând o maşină de război rusească”, a declarat premierul eston, Kaja Kallas, într-o conferinţă de presă.

Totodată, potrivit BBC, miniștrii au mai precizat la rândul lor că au convenit cu Finlanda să închirieze un terminal plutitor pentru a permite importurile de gaze naturale lichefiate (GNL).

Estonia renunță la gazele naturale rusești

Menționăm faptul că, spre deosebire de alte țări din Europa, pentru Estonia, decizia este una destul de drastică. Aproximativ întreaga cantitate de gaze din Estonia este importată din Rusia.

Pe de altă parte, amintim și că decizia luată de Estonia a venit la doar câteva zile distanță după ce, la rândul ei, Lituania a anunţat că a renunţat complet la importurile de gaze ruseşti.

Pentru a pune capăt războiului și pentru a nu mai alimenta forțele rusești, Lituania a cerut celorlalte state membre ale Uniunii Europene să îi urmeze exemplul şi să scape de dependenţa de gazele ruseşti.

Estonia, alături de Lituania

După ce statul baltic a petrecut câţiva ani investind în gaze naturale lichefiate, premierul lituanian, Krisjanis Karins, a promis că Lituania va abandona şi proviziile ruseşti.

La rândul său, directorul operatorului de stocare a gazelor naturale din Letonia spune că gazele ruseşti nu au mai fost livrate în statele baltice de la începutul lunii aprilie. El a ținut să explice că există o mulţime de rezerve stocate în subteran, acest lucru fiind făcut încă dinainte ca Rusia să demareze invazia Ucrainei.

Pe de altă parte, în ciuda deciziilor luate de cele două țări, există semne de întrebare referitoare la cantitatea proviziilor. Mai exact, apar întrebări dacă Letonia şi Estonia vor avea suficiente provizii până iarna viitoare.