Glafira Rosales, americancă de origine mexicană, a pledat culpabilă în faţa unui judecător federal, în finalul unui periplu judiciar care a durat aproape doi ani. Stabilită în Long Island între 1994 şi 2009, ea a vândut 63 de tablouri nemaivăzute până atunci, cele mai multe pânze fiind semnate Jackson Pollock, Mark Rothko, Robert Motherwell, Franz Kline, Willem de Kooning, Barnett Newman şi San Francis, potrivit actului de acuzare.

Rosales le-a vândut la două prestigioase galerii newyorkeze pentru 33,2 milioane de dolari. Galeriile – neidentificate în actul de acuzare, care precizează totuşi că una dintre ele a fost închisă în 2011 – le-au revândut pentru peste 80 de milioane de dolari. Glafira Rosales (57 ani) a afirmat că deţine 50 din aceste opere de la moştenitorul elveţian – care vrea să-şi păstreze anonimatul – al unui colecţionar. Alte 13 tablouri proveneau, potrivit ei, de la un colecţionar spaniol care le-ar fi obţinut el însuşi de la o galerie, ale cărei interese le reprezenta ea. Însă ambii colecţionari erau inexistenţi.

Falsurile fuseseră pictate de un artist chinez din Queens (New York), la cererea dnei Rosales, şi apoi tratate pentru a li se adăuga patina vremii de către colaboratorul ei spaniol.

Pictorul din Queens, autorul falsurilor, era plătit cu mai multe mii de dolari pe pânză. Dna Rosales cerea galeriilor să o plătească într-un cont din Spania pentru a se sustrage fiscului american. Ea repatria apoi o parte din sume în SUA pentru a cumpăra opere de artă la licitaţie, potrivit actului de acuzare.
Glafira Rosales a pledat culpabilă pentru cele nouă capete de acuzare, între care fraudă, fraudă fiscală şi spălare de bani, şi riscă să primească o condamnare de până la 99 de ani închisoare.

Ea a acceptat confiscarea unor bunuri în valoare de 33,2 milioane de dolari, între care casa ei din Sanda Point pe Long Island şi s-a angajat să ramburseze suma colecţionarilor lezaţi şi să-şi plătească impozitele restante. Sentinţa va fi pronunţată în 18 martie 2014.

Sursa: Agerpres