Lovitură pentru acești români! Marius Budăi a anunțat: Nu mai primesc niciun ban

oameni trecere de pietoni

Sursa: Pixabay

Lovitură fără precedent pentru acești români. Odată cu încetarea stării de alertă de pe teritoriul țării, o serie de avantaje vor dispărea. Despre ce este vorba? Anunțul a venit chiar acum, de la ministrul Muncii, Marius Budăi.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Muncii anunță ce schimbări vor avea loc în sistem odată cu ridicarea stării de alertă. O serie de români vor primi o lovitură fără precedent.

Astfel, potrivit ministrului, șomajul tehnic nu va mai fi acordat odată cu ieșirea din starea de alertă. Pe de altă parte, Marius Budă reamintește faptul că în vigoare mai rămâne „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă.

În ceea ce privește situațai contractelor colective de muncă, valabilitatea acestora va fi prelungită cu 90 de zile. Astfel, părinții care au în grijă copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ încă pot primi zile libere.

„Ridicarea stării de alertă aduce schimbări și în domeniul gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale!
Astfel, nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă.

Și valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungește automat tot cu 90 de zile, iar părinții care au în îngrijire copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului școlar 2021-2022”, anunță ministrul.

Ce schimbări aduce ridicarea stării de alertă

Marius Budăi a mai adăugat că ieșirea din starea de alertă înseamnă că decalararea programului de muncă sau telemunca nu mai sunt obligatorii, însă dacă angajatorul este de acord, acestea pot fi stabilite în continuare.

Referitor la posturile în instituții de stat, ministrul susține că acestea nu vor mai fi ocupate fără concurs.

„Nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de muncă și nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.

Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituțiile de stat”, se mai arată în postarea minstrului.

Amintim faptul că pe lângă anunțul făcut de ministrul Muncii, începând cu 9 martie, adică odată cu ridicarea stării de alertă, românii nu vor mai fi obligați să poarte masca de protecție în spaţiile închise şi nici nu vor mai avea nevoie de certificatul verde pentru a merge la restaurant sau în mall.

Referitor la organizarea evenimentelor private precum nunți, botezuri, mese festive sau aniversări, acestea vor putea avea loc fără restricții de program și capacitate.

O altă restricție care se anulează îi vizează pe elevi, care nu vor mai face cursuri fizic/online în funcție de numărul de infectări sau de paturile ATI ocupate în localitate. În același timp, angajaţii nu mai pot fi trimişi în regim de telemuncă, iar programul de muncă nu se mai decalează.