Astfel, urmează să fie impementate o serie de modificări în Codul Fiscal și o parte dintre tichetele cadou acordate persoanelor fizice de către angajatori vor fi incluse în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii. Schimbările au fost incluse într-un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.
Excepții privind noile măsuri pentru tichetele cadou
Conform documentului, excepţie vor face bonusurile de acest fel acordate cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase. Totuși, există o limită a plafonului pentru tichetele cadou în valoare de 150 lei pe eveniment pe persoană.
Potrivit iniţiatorilor, măsura este determinată de faptul că regimul actual al exceptării acestora de la plata contribuţiilor sociale obligatorii poate conduce la plata unor venituri salariale sub forma tichetelor cadou.
Ce se schimbă cu noul proiect legislativ
„Modificarea tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice, de către angajatori/plătitori, în sensul eliminării exceptării de la plata contribuţiilor sociale obligatorii şi includerea în baza de calcul a acestora a valorii nominale a tichetelor cadou acordate de către angajatori/plătitori, potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situaţii decât cele în care se acordă cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, în limita plafonului de 150 lei pe eveniment pe persoană. Nepromovarea măsurii poate conduce la plata unor venituri salariale sub forma tichetelor cadou având în vedere regimul actual al exceptării acestora de la plata contribuţiilor sociale obligatorii”, mai arată nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Ce spune legea în prezent
Potrivit prevederilor actuale, valoarea nominală a tichetelor cadou acordate de către angajatori/plătitori, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, nu intră în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii.
Proiectul de ordonanţă publicat joi aduce o serie de clarificări cu privire la modul de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii în cifra de afaceri totală, în cazul entităţilor care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor atât pe teritoriul României cât şi în străinătate.
Ministerul Finanţelor precizează că a lansat proiectul de modificare şi completare a Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii în urma consultărilor cu mediul de afaceri.