Social-democraţii au ieşit pe primul lor în landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, cu circa 30% din voturi, cu cinci puncte procentuale mai puţin decât în 2011, însă formaţiunea AfD – Alternativa pentru Germania – este marea câştigătoare.
Cu 22% din voturi, conform rezultatelor preliminare de duminică, acest partid apărut în 2013 îi devansează net pe creştin-democraţii Angelei Merkel, aleasă în această regiune, care s-au clasat pe poziţia a treia, cu puţin peste 19% din voturi.
Problematica integrării celor un milion de solicitanţi ajunşi anul trecut în Germania a monopolizat campania electorală. Conform unui sondaj al postului de televiziune ZDF, unul din doi alegători a considerat crucială această temă.
La trei ani de la crearea sa, AfD îşi întăreşte poziţia pe scena naţională: partidul este acum reprezentat în 9 din cele 16 landuri după succesele sale electorale din trei regiuni în primăvară, recordul fiind procentul de 24% obţinut în Saxonia-Anhalt. Scrutinul de duminică, alături de cel pentru Berlin de la 18 septembrie, reprezintă o repetiţie generală pentru alegerile legislative de peste un an.
Liderul SPD şi vicecancelarul Sigmar Gabriel a făcut apel la toate partidele să se întrebe 'ce se poate face pentru ca furia şi îngrijorările oamenilor să nu se regăsească în AfD'.
În Franţa, preşedinta partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, i-a felicitat pe "patrioţii de la AfD", care în opinia sa "au măturat partidul" Angelei Merkel. "Ceea ce ieri era imposibil a devenit posibil (…): Felicitările mele", a postat pe Twitter Marine Le Pen.
Secretarul general al CDU, Peter Tauber, a recunoscut "înfrângerea amară" şi a calificat votul pentru AfD drept unul de "protest". Lorenz Caffier, liderul regional al CDU, şi-a explicat înfrângerea prin faptul că "nu a existat decât o temă, politica privind refugiaţii".
Populiştii îşi fac astfel o intrare spectaculoasă în parlamentul regional la prima lor participare la un scrutin în acest land, la un an de la decizia cancelarului de a deschide larg porţile Germaniei pentru refugiaţi.
Aflată în dificultate, cu o cotă de încredere de numai 44% pentru un eventual al patrulea mandat, Angela Merkel a făcut campanie în acest land pentru a-i convinge pe cei 1,3 milioane de alegători din Mecklemburg, unde se află propria sa circumscripţie electorală, să nu voteze cu populiştii. AGERPRES