Lovitură pentru ANPC. A pierdut procesul

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pierdut apelul în procesul cu First Bank. Este prima decizie definitivă dintre cele 19 dosare privind amenzile date băncilor pentru că ar fi înșelat clienții prin calcularea ratelor în anuități. Recent, o altă decizie nefavorabilă ANPC a fost pronunțată în cazul contestației depuse de Intesa SanPaolo, crescând astfel numărul dosarelor pierdute în această etapă procesuală la 7, conform datelor analizate de Profit.ro.

ANPC
SURSA FOTO: ANPC

Apelul principal depus de ANPC împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1 din București a fost respins ca nefondat de către Tribunalul București. Instanța de fond admisese plângerea First Bank împotriva sancțiunii impuse de ANPC în mai 2023. Autoritatea amendase First Bank și alte 18 bănci (cele mai mari după active) pentru presupusa utilizare a unor practici comerciale incorecte și înșelătoare, prin oferirea de credite consumatorilor cu amortizarea în rate egale (anuități).

Autoritatea a reclamat reaua-credință

Acest tip de rambursare a împrumuturilor presupune ca, în prima parte a perioadei, să se plătească dobânzi mai mari în raport cu suma împrumutată. ANPC consideră că aceasta reflectă reaua-credință a băncilor, datorită disproporției dobânzilor suportate de consumator.

ANPC afirmă că un consumator obișnuit, chiar dacă este informat, nu ar fi putut înțelege graficul de rambursare furnizat de bănci și atașat la contract, deoarece acesta era „preponderent din cifre”. Din cauza lipsei de informare completă și a inducției în eroare, consumatorul a fost determinat să ia o decizie pe care, în condiții normale, nu ar fi luat-o, potrivit ANPC.

first bank
SURSA FOTO: Dreamstime

Judecătoria Sectorului 1 a hotărât că First Bank a fost amendată după expirarea termenului legal de 6 luni de la încheierea contractelor care au făcut obiectul controlului. În cazul prescripției contravenționale, instanța nu mai este obligată să analizeze restul obiecțiunilor de legalitate din plângere și să intre în fondul problemei.

Până în prezent au fost pronunțate decizii pe fond în opt dosare. În șapte dintre acestea, deciziile au fost favorabile băncilor (Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank, Raiffeisen Bank și recent, Intesa SanPaolo Bank). Într-un singur dosar, o plângere a fost respinsă de un judecător.

Instanțele de fond s-au pronunțat până acum în șapte dosare. În șase dintre acestea, deciziile au fost în favoarea băncilor (Banca Transilvania, OTP Bank, Exim Banca Românească, Libra Bank, First Bank și Raiffeisen Bank), în timp ce într-un dosar a fost respinsă contestația ProCredit Bank.

Conform analizei asupra motivărilor redactate pentru deciziile emise, în cazul Raiffeisen, OTP Bank, Exim Banca Românească și First Bank, plângerile au fost admise pe motiv de prescripție contravențională.