Austria, la un pas să fie dată în judecată de către Italia la CJUE

Austria are probleme în UE. Guvernul Italiei pare decis să deschidă o acţiune împotriva Austriei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Totul pleacă de la anumite măsuri impus de autorităţile de la Viena care limitează transportul de mărfuri pe autostrăzile A12 și A13. Evident, asta duce la limitarea liberei circulaţii a mărfurilor la nivel european, după cum a concluzionat chiar Comisia Europeană.

Comisia a emis un aviz în cazul plângerii depuse de Italia împotriva Austriei pe tema blocajelor decise în mod unilateral de Austria care afectează camioanele ce trec prin Pasul Brenner.

Deși ia în considerare unele explicații prezentate de Austria privind motivele de mediu, UE consideră că măsurile austriece sunt incoerente și nu pot fi justificate pe deplin.

Ministerul Infrastructurii și Transporturilor de la Roma a anunțat deja că va oficializa apelul, exprimându-și „marea satisfacție” față de poziţia Comisiei Europene.

Problema Pasului Brenner este una cu vechime între Roma şi Viena

Pasul Brenner este un cartof fierbinte între Austria şi Italia de ani de zile. În 2023, Comisia Europeană a încercat să medieze situația prin organizarea a șase întâlniri între părți, dar fără succes. Pe 15 februarie, Italia a cerut Comisiei Europene măsuri împotriva Vienei pentru blocadele unilaterale impuse camioanelor la punctul de trecere.

Italia
Italia şi Austria s-ar putea judeca la CJUE / SURSA FOTO: Dreamstime

Bruxelles-ul a început aşadar examinarea situației.

„După evaluarea atentă a observațiilor scrise și orale” ale părților, oficialii UE au emis o opinie negativă cu privire la „interdicția de conducere pe timp de noapte, interdicția sectorială de circulație pentru anumite mărfuri cu ‘afinitate feroviară’, interdicția de iarnă sâmbăta și raționalizarea vehiculelor grele de marfă care intră pe autostradă (așa-numita ‘dozare’)” impusă de Austria.

Viena a prezentat drept argumente în favoarea deciziei sale:

  • protecția mediului,
  • siguranța rutieră,
  • fluiditatea traficului.

Comisia nu consideră că ele sunt pe deplin justificate.

„Unele dintre aceste măsuri sunt mai susceptibile de a afecta companiile străine decât cele austriece”, a precizat Comisia în avizul său.

Alte obiecţii ale Italiei au fost respinse.

Este vorba, mai exact, despre „obiecția făcută de Italia împotriva Austriei pentru presupusa lipsă de cooperare sinceră”. Comisia Europeană a precizat că Guvernul de la Roma „nu a furnizat suficiente dovezi pentru a o susține”.

Cum va avea loc procedura de la CJUE

Articolul 259 din tratatele europene reglementează procedura prin care Austria va fi trimisă în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Având în vedere avizul dat de Comisia Europeană, Italia trebuie să decidă dacă va merge până la capăt cu acţiunea de la CJUE.

Totuşi, Comisia speră şi la un rezultat amiabil, în afara tribunalului. Avizul său nu împiedică Austria şi Italia „să găsească o soluție amiabilă la diferend”, iar Executivul UE transmite că va sprijini ambele părţi în cazul unui astfel de demers de înţelegere.

„Comisia a condamnat fără echivoc toate interdicțiile de circulație austriece de-a lungul coridorului Brenner ca fiind contrare liberei circulații a mărfurilor prevăzute la articolele 34 și 35 din TFUE.

(Avizul Comisiei arată) soliditatea poziției guvernului italian care, la contribuția puternică a vicepremierului Salvini, a decis să urmeze calea judiciară după ani de discuții menite să găsească o soluție negociată, frustrată de intransigența austriacă”, a transmis Ministerul italian al Infrastructurii și Transporturilor.