Lovitură pentru Boris Johnson. Agenția de evaluare Moody’s dă un vot de blam politicilor sale

Premierul britanic este atacat de partidele de opoziție și criticat inclusiv de parlamentari din Partidul Conservator pentru modul în care a tratat pandemia. În acest timp, datoria suverană Regatului Unit este depunctată de Moody’s.

Agenția de evaluare Moody’s a coborât ratingul datoriei Regatului Unit din cauza impactului economic al crizei coronavirusului, dar și din cauza Brexitului și a lipsei unor planuri bugetare clare din partea guvernului Boris Johnson.

Astfel, Moody’s a redus ratingul la „Aa3” de la „Aa2”, punând Marea Britanie la același nivel cu Belgia și Republica Cehă.

Cea mai mare contracție economică din G7

Evaluatorul a argumentat că avansul economiei Marii Britanii a fost ”semnificativ mai slab decât se aștepta și este probabil să rămână așa în viitor”.

A șasea cea mai mare economie din lume a înregistrat cea mai mare scădere din G7 în al doilea trimestru, iar datoria sa publică a depășit 2.000 de miliarde de lire sterline (2.600 de miliarde de dolari), depășind 100% din produsul intern brut.

Declasarea este o lovitură pentru premierul Boris Johnson, care este atacat de partidele de opoziție și criticat inclusiv de parlamentari din Partidul Conservator pentru modul în care a tratat pandemia.

Coronavirusul a ucis în Marea Britanie mai mulți oameni decât oriunde altundeva în Europa. Regatul Unit este pe locul 5 în lume, cu peste 43.500 de decese, anunță Mediafax.

”Marea Britanie nu are efectiv o ancoră a politicii fiscale”

Moody’s mai spune că eșecul Marii Britanii de a ajunge la un acord comercial cu UE va agrava daunele cauzate de COVID-19. Johnson a sugerat vineri că în prezent, o continuare a negocierilor comerciale nu mai are rost.

Moody’s consideră, de asemenea, că Marea Britanie și-a pierdut disciplina bugetară și că nivelul ridicat al datoriei nu va coborî curând. ”Marea Britanie nu are efectiv o ancoră a politicii fiscale”, spune agenția.

Moody’s a revizuit perspectiva datoriei suverane a țării la ”stabilă” de la ”negativă”. Scăderea plasează ratingul Moody la același nivel cu cel al agenției Fitch, în timp ce Standard & Poor’s evaluează țara cu un rating mai ridicat.