Alegeri prezidențiale 2024. Departamentul de Stat al SUA, îngrijorat privind implicarea Rusiei
Alegeri prezidențiale 2024. Departamentul de Stat al Statelor Unite a transmis joi dimineață, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Matthew Miller, un comunicat în care își exprimă „îngrijorarea” cu privire la informațiile din documentele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), declasificate miercuri de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit serviciilor de informații din România, în raportul CSAT atacuri cibernetice și implicarea Rusiei în influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Acest tur a fost marcat de ascensiunea surprinzătoare în turul al doilea, de pe primul loc, a candidatului pro-rus Călin Georgescu, cunoscut pentru discursul său cu accente legionare. Georgescu, un candidat necunoscut pentru cel puțin jumătate din societate, a fost propulsat printr-o strategie de promovare intensă pe TikTok.
Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu influența Rusiei menționată în raport, subliniind că aceste informații ar trebui „investigate pe deplin” pentru a asigura integritatea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, programat pentru 8 decembrie.
Acesta este comunicatul integral al Departamentului de Stat american:
„Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român pe cine alege, iar Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces.
Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.
Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat NATO puternic și partener în Uniunea Europeană. Progresele cu greu câștigate de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi date înapoi de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și în parteneriatul nostru economic și am luat măsuri în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”.
Președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea documentului CSAT
Amintim că miercuri, pe 4 decembrie, președintele Klaus Iohannis a aprobat, în conformitate cu legea, declasificarea unor informații furnizate de instituțiile emitente – Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne – în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) desfășurate pe 28 noiembrie 2024. Decizia a fost adoptată la solicitarea acestor instituții și a fost pusă în aplicare de Administrația Prezidențială în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Documentele declasificate relevă că ascensiunea lui Călin Georgescu în sondaje a fost efectul unei campanii de promovare bine orchestrate, concepute să îi crească popularitatea, în special în ultimele două săptămâni înainte de scrutin. Această campanie a fost intensificată pe platforma TikTok, un element-cheie care a contribuit decisiv la victoria sa în primul tur al alegerilor, potrivit detaliilor incluse în rapoartele analizate în cadrul ședinței CSAT. Mai multe puteți citi aici.