Noi probe în dosarul lui Călin Georgescu

Călin Georgescu se află sub investigație pentru mai multe acuzații grave, inclusiv instigare la acte ce ar putea submina ordinea democratică a statului. Autoritățile continuă să adune probe și să interogheze martori esențiali, în timp ce în dosar sunt programate noi percheziții informatice pentru a clarifica circumstanțele.

Conform unor surse apropiate anchetei, anchetatorii vor analiza în continuare mai multe aspecte legate de activitățile lui Călin Georgescu, iar controlul judiciar impus acestuia ar putea fi extins sau modificat, în funcție de rezultatele audierilor viitoare, scrie antena3.

Deocamdată, acesta nu are voie să părăsească țara și trebuie să respecte o serie de condiții, cum ar fi informarea autorităților cu privire la orice schimbare de locație.

Călin Georgescu nu are dreptul de a crea sau de a administra conturi pe rețelele de socializare pentru a difuza orice tip de conținut extrem, inclusiv mesaje care promovează ideologii violente sau discriminatorii.

Investigațiile vizează, printre altele, activități legate de formarea sau sprijinirea unor grupuri cu conotații extremiste.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce acuzații i se aduc fostului candidat la prezidențiale?

Ancheta include acuzații grave, precum incitarea la violență și susținerea publică a unor ideologii condamnabile, în contextul în care unele dintre faptele invocate au legătură cu grupuri extremiste și activități de propagandă.

Procurorii au formulat mai multe acuzații grave împotriva lui Călin Georgescu, printre care:

  • Instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, conform articolului 47 din Codul Penal, raportat la articolul 32 și articolul 397 alin. 2.

  • Difuzarea de informații false, conform articolului 404 din Codul Penal.

  • Fals în declarații în formă continuată, conform articolului 326 alin. 1 din Codul Penal, cu aplicarea articolului 35 alin. 1, în legătură cu sursele de finanțare ale campaniei electorale și declarațiile de avere.

  • Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea unui astfel de grup, conform articolului 3 alin. 1 din Ordonanța de Urgență 31/2002.

  • Promovarea publică a cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război, precum și promovarea ideilor, concepțiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, conform articolului 5 din Ordonanța de Urgență 31/2002.

  • Inițierea sau constituirea unei organizații antisemite, aderarea sau sprijinirea unui astfel de grup, conform articolului 6 alin. 1 din Legea 157/2018, conform unui comunicat al Parchetului General.