Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a condamnat ferm declarațiile lui Călin Georgescu, care a amenințat că, în cazul în care va ajunge președinte, judecătorii CCR vor fi judecați pentru înaltă trădare, dacă nu vor decide reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale.

Marian Enache spune că amenințările sunt periculoase la adresa justiției

Marian Enache a declarat că astfel de afirmații sunt inacceptabile într-un stat de drept și că votul cetățenilor nu poate fi obținut prin manipulare, amenințări sau presiuni asupra instituțiilor statului.

El a afirmat că statele din lumea civilizată, inclusiv cele din Europa și SUA, ar trebui să conștientizeze existența unor astfel de ieșiri și să le respingă, pentru a apăra valorile democratice și justiția constituțională.

De asemenea, a subliniat că voturile oamenilor nu pot fi obținute prin manipulări care încalcă legea, prin promisiuni înșelătoare sau prin amenințări de răzbunare la adresa instituțiilor statului ori a celor care nu sunt de acord cu un anumit lider.

„Dar ce, suntem pe vremurile lui Ivan cel Groaznic? Statele din lumea civilizată a Europei și SUA ar trebui să conștientizeze existența unor asemenea ieșiri, tocmai pentru a fi repudiate, și să apere valorile democratice și justiția constituțională. Voturile oamenilor din orice țară nu pot fi însușite prin manipulări care încalcă legea, promisiuni înșelătoare și amenințări stupefiante de răzbunare față de instituțiile statului și față de toți cei care nu îi dau dreptate și nu se „aliniază” dorințelor cuiva”, a declarat Enache într-un interviu pentru juridice.ro.

calin georgescu
SURSA FOTO: economist.com, fotograf: AP

Președintele CCR a subliniat că aceste manifestări de „virilitate electorală” sunt profund antidemocratice și periculoase, iar dacă nu sunt sancționate, pot deveni o amenințare pentru orice cetățean care îndrăznește să conteste un lider cu tendințe autoritare.

Marian Enache a avertizat că „asemenea manifestări, profund antidemocratice și periculoase, mâine vor fi îndreptate împotriva oricărui cetățean care va avea curajul să i se opună și să nu devină „obligatoriu” un adept al său. Toți vor fi pedepsiți pentru nesupunere și deviaționism de la pretențiile unui candidat?!”.

Interesul poporului nu trebuie folosit ca pretext pentru abuzuri

Marian Enache a atras atenția că invocarea interesului poporului pentru a justifica un interes personal sau de grup este o atitudine abuzivă și ipocrită.

„Fidelitatea față de voința poporului și față de țară este sacră. Cu toții respectăm acest principiu al legitimității reprezentării poporului în Parlament. Mandatul reprezentativ al celor aleși trebuie exercitat, însă, cu bună-credință, în scopul realizării intereselor fundamentale ale întregii comunități de cetățeni, nu numai ale acelei părți care i-au votat sau a partidelor politice pe care le reprezintă, cu ignorarea interesului național”, a explicat Enache.

Președintele CCR a citat și un principiu al fostului lider PNȚCD, Corneliu Coposu, pentru a sublinia că valorile statului de drept nu sunt negociabile și trebuie respectate cu strictețe.

„Principiile și valorile statului de drept nu pot fi negociate, ele trebuie aplicate”, a mai spus Enache.