Adevărul despre vaccinuri începe să iasă la iveală! Ce trebuie neapărat să știe toți cei vaccinaţi cu două doze
Cercetătorii au descoperit că vaccinurile au fost mai puțin eficiente împotriva a ceea ce OMS clasifică drept variante de îngrijorare COVID-19: Alpha, Beta, Gamma și Delta, decât au fost față de SARS-CoV-2 inițial.
Potrivit site-ului VeryWellhealth, o analiză publicată de curând în ”Lancet Microbe” a inclus date din 24 de studii pentru a încerca să determine nivelul de imunitate oferit de vaccinurile COVID-19 împotriva diferitelor variante de virus.
Cercetătorii au descoperit că vaccinurile au fost mai puțin eficiente împotriva a ceea ce Organizația Mondială a Sănătății clasifică drept ”variante de îngrijorare”, inclusiv împotriva variantei Delta, mult mai infecțioasă.
Ce este o variantă de îngrijorare
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) definește variantele de îngrijorare ca fiind cele în care există dovezi ale unei creșteri a transmisibilității, ale unor forme mai severe ale bolii și eficacitate redusă a tratamentelor sau vaccinurilor. În prezent, CDC listează varianta Delta ca o astfel de”variantă de îngrijorare”.
Modelele cercetătorilor au mai arătat că eficacitatea vaccinurilor împotriva diferitelor variante ale virusului ar putea scădea, în timp, sub 50%, în primul an după vaccinare. De-a lungul timpului, au observat o scădere a anticorpilor neutralizanți.
De ce vaccinurile s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine
Prin urmare, au concluzionat ei, doza booster a vaccinului COVID-19 este extrem de importantă, pentru a menține imunitatea. Dacă oamenii nu primesc a treia doză, protecția împotriva COVID-19 simptomatic ar putea scădea sub 50% după șase luni. În consecință, mai mulți oameni s-ar putea infecta, susțin cercetătorii.
”Este probabil ca noi variante de COVID-19 să continue să apară, așa cum se poate vedea cu Delta, cu transmisibilitate și severitate diferite. Este posibil ca vaccinurile să nu funcționeze la fel de bine împotriva unora dintre aceste variante”, a declarat Jamie Triccas, profesor de microbiologie medicală la Universitatea din Sydney.
„Putem prezice modul în care vaccinurile actuale vor funcționa împotriva noilor variante și putem testa eficacitatea noilor vaccinuri, pe baza rezultatelor unor studii clinice mici, care măsoară răspunsurile anticorpilor. Este o victorie uriașă pentru lupta împotriva COVID-19”, a precizat profesorul.
Studiile arată clar că imunitatea scade în timp
Richard Watkins, profesor de medicină internă la Universitatea Medicală Northeast Ohio, este de acord: „Studiul reflectă ceea ce se vede în practica clinică, și anume că imunitatea scade în timp”.
Cercetările au arătat în mod repetat că eficiența vaccinurilor se reduce în timp. Un mic studiu din Israel, publicat în revista The Lancet, în iulie, a estimat că vaccinul Pfizer a fost 39% eficient în a preveni infectarea cu Covid-19 în lunile iunie și iulie, o scădere semnificativă față de protecția de 95%, din ianuarie până la începutul lunii aprilie. Totuși, spun cercetătorii, vaccinul a fost peste 90% eficient în prevenirea unor forme severe ale bolii.
Variantele virusului vor însemna rate mai mari de infectare?
În prezent, Moderna și Pfizer dezvoltă deja vaccinuri de a doua generație. Unele vizează chiar variante virale specifice. Thomas Russo, expert în boli infecțioase la Universitatea Buffalo din New York, a remarcat că este important ca medicii și oamenii de știință să urmărească în continuare datele pentru a vedea cât de des vor fi necesare doze booster.
„Trebuie să urmărim lucrurile pentru a vedea cât durează anticorpii de neutralizare după doza booster. Poate trece și mai mult de un an”, susține profesorul.