Ministerul Finanțelor dezbate proiectul de lege privind unele măsuri fiscale. Conform noilor măsuri fiscale, statul va stabili un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, respectiv clădiri rezidențiale și mașini scumpe.
Impozit special pentru bunuri de lux
Conform documentului, vor fi obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare două feluri de proprietari.
Cei care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei.
Și persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului. Sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Impozitul pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se va calcula astfel:
a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
b) în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Cum se face plata impozitului
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare este datorat pentru întregul an fiscal. Contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, după cum urmează:
a) până la data de 30 aprilie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul contribuabilului;
b) până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central în a cărui rază de competență se află domiciliul/sediul contribuabilului.
Acest impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datorează și respectiv, până la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare constituie venit al bugetului de stat și se administrează de către ANAF, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.
Modelul și conținutul declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se stabilesc prin ordin al președintelui ANAF. Aceasta se emite în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi.”
Ordinul președintelui ANAF se emite până la data de 1 ianuarie 2024 și se publică în Monitorul Oficial al României.
Se va aplica o taxă redusă în 2024
În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp exclusiv anexele gospodărești. Valoarea acestora, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie să depășească suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.
Dacă au încheiat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.
Persoana fizică poate achiziționa, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință cu cota redusă de TVA de 5% sau 9%.
Cota redusă de TVA de 5% se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Conform condițiilor legale în vigoare la data încheierii actelor juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.