Lovitură pentru cei care s-au vaccinat cu Pfizer! Informația care dă totul peste cap. Ce au descoperit cercetătorii

Pfizer

Sursă: Dreamstime

Vaccinul Covid al Pfizer / BioNTech nu este suficient de puternic pentru a rezista mutației Covid-19 care a fost descoperită pentru prima dată în Africa de Sud, informează msn.com. Noua mutație a fost descoperită recent și în România.

Potrivit unui nou studiu, varianta sud-africană pare să fie destul de eficientă în ocolirea vaccinului, mai mult decât tulpina originală Covid-19, precum și decât varianta britanică, cunoscută sub numele de mutația Kent.

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au analizat 400 de persoane testate pozitiv pentru Covid-19, deși au fost vaccinate cu mai bine de două săptămâni mai devreme.

Varianta sud-africană, cunoscută sub numele de B.1.351, a reprezentat aproximativ 1% din toate cazurile Covid-19 din toate cazurile.

Dar în rândul pacienților care au primit două doze de vaccin, rata de prevalență a variantei a fost de opt ori mai mare decât în cazul celor nevaccinați, și anume 5,4% față de 0,7%.

Acest lucru indică faptul că vaccinul Pfizer este mult mai puțin eficient împotriva mutației sud-africane, în comparație cu tulpina originală de coronavirus și o variantă identificată pentru prima dată în Kent, au explicat cercetătorii.

„Am constatat o rată disproporționat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să spargă protecția vaccinului”, a confirmat Adi Stern, de la Universitatea din Tel Aviv.

Companiia susține însă că vaccinul lor este în procent de 91% eficient în prevenirea Covid-19.

Studiul Pfizer

În ceea ce privește varianta B.1.351, Pfizer susține că dintr-un grup de 800 de voluntari din Africa de Sud, a găsit nouă infectări, toate apărute în rândul participanților care au primit placebo. Dintre cele nouă cazuri, șase au fost printre persoanele infectate cu varianta sud-africană.

În timp ce rezultatele studiului pot provoca, prevalența scăzută a tulpinii în Africa de Sud este încurajatoare, potrivit lui Stern.

„Chiar dacă varianta sud-africană străpunge protecția vaccinului, nu s-a răspândit pe scară largă în rândul populației”, a subliniat el.

Aproximativ 53% din populația de 9,3 milioane a Israelului a fost vaccinată cu ambele doze de Pfizer, Israelul redeschizându-și mare parte a economiei de la mijlocul lunii martie.