S-a scumpit, din nou, motorina! Cât costă un litru de motorină în București?
Marți, 5 aprilie, prețul motorinei standard este cuprins între 8,31 lei/ l şi 8,48 lei/l la benzinăriile din București, iar prețul benzinei standard variază între 7,67 lei/l şi 7,96 lei/l.
„În majoritatea statelor europene, motorina a fost mai scumpă astăzi decât benzina, dar cele mai mari diferenţe sunt în estul Europei, în apropierea Ucrainei.
O explicaţie a acestui fenomen ar putea fi cererea mai mare din aceste zile, provocată pe de o parte de războiul din Ucraina, iar pe de alta de nevoile din agricultură.
Cel puţin în România, agricultorii au tot aşteptat subvenţiile mult promise de stat şi au ajuns în situaţia în care nu au mai putut amâna achiziţiile de motorină.
Se ştie că o cerere mare a unui produs duce automat şi la o creştere de preţ”, a explicat specialistul în energie Dumitru Chisăliţă într-un interviu acordat Adevărul.
„Dar, repet, este doar o supoziţie. Sunt şi ceva diferenţe la cotaţiile pe burse, care pot duce la o creştere mai mare a preţurilor motorinei faţă de benzină. România achiziţionează 78% din ţiţei din import la preţuri care sunt conectate la preţul ţiţeiului de pe bursele internaţionale.
Acest ţiţei este rafinat, transportat, depozitat şi vândut prin benzinării clienţilor. Costul acestor operaţii este de cca. 1,6 lei/litru de benzina de Premium 95. Ulterior statul aplica taxe si accize la pretul final”, a completat acesta.
Reamintim că la sfârșitul lui martie, șoferii care au mers să facă un plin de benzină au plătit cu 60 de lei mai mult comparativ cu februarie, chiar dacă Guvernul României a promis măsuri urgente pentru a sprijini populația vulnerabilă de scumpirile actuale.
Prețul benzinei a explodat în ultima perioadă! Creșteri uriașe la pompă
Pe 28 martie, motorina standard s-a scumpit cu 30-40 de bani litrul, iar benzina standard s-a scumpit cu aproape 10 bani litrul, iar românii spun că acum au ajuns să plătească aproape dublu pe carburanți, față de acum doi ani.
Dorind să oprească scumpirile actuale, coaliția guvernamentală a propus reducerea accizei la carburanți, lucru ce nu a fost posibil din cauza Uniunii Europene. Pe scurt, blocul comunitar nu permite ca statele membre să scadă accizele la carburanți sub un anumit prag.
„Uniunea Europeană se bazează pe reguli, desigur. Vom veni săptămână următoare cu noi indicaţii despre ce fel de derogări de la reguli putem permite temporar în această situaţie dificilă”, a declarat Paolo Gentiloni, comisar european Economie, potrivit Antena 3.
Adrian Câciu a refuzat să vorbească clar despre reducerea accizei la combustibil
Întrebat dacă Executivul mai ia în considerare o astfel de măsură, ministrul Finanțelor nu a dat un răspuns concret.
„Discuţia pe o anumită măsură nu este una utilă pentru societate până nu apare ca fiind agreată într-un pachet de măsuri”, a declarat acesta.