„Având în vedere că această scrisoare a fost adresată şi Camerei Deputaţilor şi Camera Deputaţilor a hotărât înaintarea ei către Biroul permanent reunit al Parlamentului, am discutat cu colegii mei şi le-am spus că, din punctul meu de vedere, nu ar fi necesară o dezbatere în Bpr. Putem da, fiecare dintre cele două Camere, curs acestei solicitări şi mă voi consulta cu domnul Dragnea să vedem cum procedam, dacă rămâne pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe de Birou permanent sau dăm curs fiecare Cameră în parte”, a precizat Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului, potrivit AGERPRES.
Luni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut, printr-o adresă, Biroului permanent al Senatului să pună la dispoziţie corespondenţa MApN sub semnătura fostului ministru Mihnea Motoc privind obţinerea aprobării prealabile a achiziţiilor în cadrul programului strategic „Corvetă multifuncţională”.
„În vederea soluţionării dosarului penal, vă rugăm să ne transmiteţi corespondenţa Ministerului Apărării Naţionale, sub semnătura ministrului Apărării Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN, privind obţinerea aprobării prealabile a achiziţiilor în cadrul programului strategic de înzestrare ‘Corvetă multifuncţională'”, se arată în adresa Parchetului.
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, pe 16 martie, la finalul şedinţei de Guvern, că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloş anul trecut a fost abrogată şi a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-şi speranţa că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, înainte de acea ședință, că hotărârea de guvern privind achiziţionarea a patru corvete pentru Armată va fi abrogată în şedinţa de joi a Executivului, urmând să se vină în Parlament cu un memorandum iar după ce Legislativul se va pronunţa asupra acestuia, să fie făcuţi paşii următori.
„Sper ca lucrurile să meargă aşa cum am cerut la ultima şedinţă şi joi să abrogăm acea hotărâre de guvern, cea dată la sfârşitul anului trecut, să se intre pe un făgaş normal, şi anume să se vină la Parlament cu un memorandum care să fie votat sau nu şi, după aceea, să putem discuta despre ceea ce vrem să facem. Ăştia sunt paşii legali pe care trebuie să-i facă Guvernul. Deci, joi se abrogă”, a susţinut Grindeanu la Palatul Parlamentului.
Hotărârea de guvern privitoare la corvete nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura de achiziţie, iar abrogarea HG nu poate avea ca temei nerespectarea condiţiilor legale de adoptare, au spus în februarie, într-o declaraţie de presă comună, fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc.
Potrivit acestora, afirmaţiile făcute în spaţiul public cu privire la acest subiect sunt „fără temei”.
„Hotărârea de guvern nu a fost şi nici nu a intenţionat să fie o decizie de achiziţie publică privind cumpărarea unor nave militare marine. HG-ul respectiv nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura care urma să se desfăşoare pentru achiziţia acestor nave militare marine”, au menționat Cioloș și Motoc.
Ei apreciau că, potrivit legii, iniţierea achiziţiei publice ar avea loc numai după aprobarea condiţiilor de achiziţie de către Parlamentul României.
„Urmând întru totul procedura stabilită de lege, în mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul, căruia i-a solicitat aprobarea prin lege a condiţiilor de achiziţie a navelor militare marine respective. În absenţa unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea dată, nu a luat nicio decizie în privinţa negocierilor, tocmai pentru că procedura legală a avizării de către Parlament nu era finalizată”, afirmau la acea dată Cioloş şi Motoc.