Diana Șoșoacă nu va putea candida la alegerile prezidenţiale din acest an. Judecătorii CCR au anulat sâmbătă decizia BEC.
Diana Șoșoacă spune adio cursei prezidenţiale în 2024
Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă. Preşedintele S.O.S. România nu va mai intra în cursa electorală pentru Palatul Cotroceni.
Sâmbătă, 5 octombrie, judecătorii Curţii Constituţionale au decis să invalideze decizia Biroului Electoral Central de înregistrare a candidaturii Dianei Șoșoacă. Hotărârea Curţii este definitivă.
Iată comunicatul oficial transmis de magistraţii CCR sâmbătă seară.
„În ședința din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere șapte contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
I. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:
Cu majoritate de voturi,
– A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
Cu unanimitate de voturi,
– A respins contestația formulată de doamna Șerban Sanda Puica privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale domnului Nicolae-Ionel Ciucă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;
– A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii domnului Kelemen Hunor la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
– A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a domnului Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
• Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
II. În aceeași ședință, Curtea, având în vedere necesitatea unei documentări suplimentare, a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00, dezbaterea contestației împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Talpoș Ioan.
III. Totodată, Curtea a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00 contestația formulată împotriva înregistrării candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Stan Valerian.”
Anterior, Curtea Constituţională a României a informat sâmbătă că au fost depuse șapte contestații legate de candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Ludovic Orban.
Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat sâmbătă, începând cu ora 17:00, mai multe contestații privind candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor și Diana Iovanovici-Șoșoacă la funcția de președinte al României.
Diana Iovanovici-Șoșoacă are două contestații depuse pe numele său.
O sesizare inclusă pe ordinea de zi a ședinței CCR se referă la candidatura fostului lider al minerilor, Miron Cozma.
CCR are responsabilitatea de a asigura respectarea procedurilor pentru alegerea președintelui României
În conformitate cu articolul 146 litera f) din Constituție și articolele 37 și 38 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituțională are responsabilitatea de a asigura respectarea procedurilor pentru alegerea președintelui României și de a confirma rezultatele alegerilor.
Curtea Constituțională soluționează de asemenea contestațiile privind înregistrarea sau neînregistrarea candidaturilor la funcția de președinte.
Contestațiile pot fi formulate de către candidați, partide politice, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțe politice, alianțe electorale și alegători.
Contestațiile se depun la sediul CCR și se referă la decizia Biroului Electoral Central privind admiterea sau respingerea înregistrării candidaturii sau a simbolurilor electorale.
Curtea Constituțională soluționează contestațiile în termen de cel mult două zile de la înregistrarea acestora.
Dezbaterile se desfășoară fără notificarea părților, cu participarea unui reprezentant al Ministerului Public, pe baza sesizării și a documentelor din dosar.